ART

El claustre de Palamós és autèntic segons dos experts que han accedit al recinte avui

Juan Antonio Olañeta, president de l'Associació Amics del Romànic afirma que "el romànic ha recuperat un fill que s'havia perdut i d'una qualitat excepcional" i el descobridor del cas, l'historiador Gerardo Boto, apunta que ve de Castella

El claustre de Palamós / ACN
Acn / Efe
08/06/2012
2 min

PalamósMolt impressionat. Així és com s'ha quedat el president de l'Associació d'Amics del Romànic, Juan Antonio Olañeta, una de les persones que porta temps intentant accedir a la finca Mas del Vent de Palamós per comprovar l'autenticitat del claustre que s'hi amaga. Avui per primer cop ha pogut tocar-lo amb les mans mentre assenyalava que, "pel desgast d'algunes pedres, està claríssim que són originals".

Aquest divendres s'ha obert per primer cop als mitjans de comunicació, per iniciativa de la societat que n'és la propietària, després del rebombori mediàtic que ha aixecat el cas. La procedència del conjunt continua essent una incògnita tot i que l'expert hi ha vist similituds amb el monestir de Silos.

El professor d'història de l'art de la Universitat de Girona (UdG) Gerardo Boto, que va aixecar la llebre del cas, també ha ssegurat que el claustre romànic de Palamós és una construcció autèntica del segle XII, després de visitar-lo avui per primer cop. L'havia descobert en una revista francesa de decoració. Boto diu que prefereix deixar el veredicte final en mans dels tècnics de la Generalitat que ahir van accedir a l'emplaçament per realitzar les proves necessàries, però per ell el desgast de la pedra i, sobretot, un emblema heràldic en forma de castell i que representa la corona de Castella, és una de les claus de l'origen del claustre.

El president del consell d'administració de l'empresa Explotacions Agrícoles i Forestals Brugarol, propietària del terreny, Josep Comas, ha manifestat la seva predisposició a col·laborar amb la investigació i a acceptar el dictamen de la normativa patrimonial, si es confirma l'autenticitat del claustre. Comas ha explicat que, entre la documentació que disposa l'empresa, hi figura el contracte de compravenda del monument a un particular a Madrid el 1958, pel preu final d'un milió de pessetes de l'època (6.000 euros).

stats