Cultura 12/02/2014

La falsa rebaixa de l'IVA de l'art

La mesura posa en qüestió el paper de les galeries, que podrien acabar cobrant dels artistes

Antoni Ribas Tur
2 min
EL TRET PER LA CULATA Imatge de l'edició passada d'ARCO, que es va veure afectada per l'IVA al 21%.

BarcelonaEl consell de ministres va anunciar fa tres setmanes la rebaixa de l'IVA en el camp de l'art, després que el sector ho reclamés amb insistència durant més d'un any i mig. Amb tot, la lletra petita de la notícia ha acabat esguerrant la festa als galeristes, i ha tornat a generar malestar en el sector, ja que l'anunciada rebaixa de l'IVA d'un 21% a un 10% només s'aplica als artistes a l'hora de vendre les seves obres als galeristes. La mesura "crea confusió" i "farà que es busquin alternatives a l'hora de vendre les obres", diu Carlos Duran, el director de la galeria Senda. "Per exemple, pot provocar que els artistes venguin les seves obres directament als col·leccionistes i que els galeristes cobrem una comissió", diu. "És una mesura més aviat estrambòtica", subratlla Joan Anton Maragall, president de l'associació Art Barcelona, perquè "els artistes solen vendre les seves obres a través de les galeries; si no, seria un trastocament".

"Són focs d'artifici", critica Glòria Picazo, la directora de La Panera de Lleida. "Els artistes que no venen solen ser els que no tenen galeria -afegeix-. La mesura sembla que vagi dirigida a artistes que treballen amb altres vies, com per a les institucions o amb beques de creació". La rebaixa de l'IVA es va fer pública poques setmanes abans de la celebració de la fira ARCO per incentivar el mercat, però segueix deixant els artistes espanyols en una situació de desavantatge respecte a França i Itàlia, on l'IVA de l'art és d'un 5,5% i d'un 10%. "La precarietat dels artistes no desapareixerà amb aquesta rebaixa", sentencia Daniel García Andújar, vicepresident de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya. "Aquesta mesura és absolutament cosmètica, quasi no es notarà -afegeix-. El context s'ha agreujat per les retallades a la cultura, en ajudes a la producció i en nombre d'exposicions a les institucions i als museus. I això ens afecta més que les vendes".

El govern va apujar l'IVA de l'art del 8% al 21% l'agost del 2012, setmanes abans que la Fundación Arte y Mecenazgo publiqués l'informe El mercat de l'art espanyol el 2012. Les conclusions eren demolidores: l'estudi recollia una caiguda del mercat d'un 33% des del 2007 i advertia de la falta de dinamisme del sector. La rebaixa de l'IVA, conclou Maragall, "corregeix aquell error en part, però no és ni de bon tros el que demanava el sector". Amb tot, els galeristes sí que es veuen mínimament beneficiats quan venen una obra a un museu o una fundació. Aleshores poden aplicar el règim especial i reduir l'IVA del 21% al 15%.

L'IVA també baixarà A les curses de braus

El govern espanyol ha anunciat que el sector taurí també es beneficiarà de la rebaixa de l'IVA cultural. El ministeri d'Hisenda està treballant en una reforma fiscal de tot el sector que s'ha d'aprovar al març. El secretari d'Estat de Cultura, José María Lasalle, va confirmar que "s'està treballant per establir un IVA cultural homologat del 10%". Segons la vicepresidenta, s'estan estudiant incentius fiscals, tant a través d'un IVA rebaixat com d'altres deduccions fiscals.

stats