Literatura

L’any ideal per celebrar l’obra de Raimon Panikkar

El filòsof defensava el diàleg intercultural i interreligiós

L'any 2018 commemorarà a Ramon Panikkar per la seva reflexió intercultural i interreligiosa
Jordi Nopca
15/01/2018
2 min
1
Regala aquest article

Barcelona“El missatge de Raimon Panikkar no és només de saviesa: la seva obra pretenia aconseguir una societat més cohesionada”, comentava ahir l’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta, comissari de l’any dedicat a “un dels pensadors catalans més importants, juntament amb Ramon Llull, en el camp de la reflexió intercultural i interreligiosa”. Moreta estava acompanyat de Laura Borràs -en un dels seus últims actes com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes- i Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, amb la voluntat de mostrar la cooperació entre institucions per impulsar una sèrie d’activitats i publicacions en relació a Panikkar, que començaran a principis de febrer en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i es tancaran al Saló Sant Jordi, presidit -si tot va bé- per un nou president de la Generalitat.

“Com que encara parlem de pressupostos prorrogats, de moment podem avançar que des del departament de Cultura i la Institució de les Lletres Catalanes hi ha una partida pressupostària de 100.000 euros destinada a Panikkar”, avançava Borràs. No és l’única efemèride literària que es commemorarà públicament aquest any: al centenari del naixement del filòsof cal sumar-hi els de Manuel de Pedrolo, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Abelló, els cinquanta anys de la mort de Carles Fages de Climent i els cinc-cents cinquanta del traspàs de Joanot Martorell. Entre les activitats programades hi ha un nou cicle de diàlegs al monestir de Pedralbes dedicats exclusivament a l’autor, una exposició a l’Espai Avinyó que itinerarà per diverses biblioteques més endavant, una altra mostra al Palau Robert -aquesta, a partir de l’octubre-, un concert de Jordi Savall, el record de Panikkar en una nova edició de la Nit de les Religions i conferències d’Ignasi Moreta, Jordi Pigem i Kalpana Dass, experta en diàleg intercultural que va dirigir l’Institut de Montreal, al qual el filòsof va estar molt vinculat.

Publicar els dietaris personals

També destaca un calendari atapeït de publicacions: arribaran dos nous volums de l’opera omnia, publicada des del 2009 en cinc llengües -en català se n’ocupa Fragmenta-, l’Ajuntament publicarà una antologia de textos del filòsof i Herder posarà en circulació L’aigua de la gota, “una selecció de les parts més íntimes i personals dels dietaris de Panikkar, que va mantenir des de la primera comunió fins poc abans de la seva mort el 2010”, segons va avançar l’editora Ángeles Alonso.

“El concepte de diàleg en Panikkar és fonamental, però no es tracta d’un diàleg dialèctic, sinó dialògic -comentava Moreta-. Quan participem en una discussió no té sentit voler guanyar l’altre, sinó que hi hem d’anar amb les mans obertes i la intenció d’aprendre de l’altre”. En aquest sentit, Moreta va assegurar que el 2018 és l’“any ideal” per recordar el filòsof apel·lant al present català: “Al Fòrum de les cultures se li va preguntar: «Què hem de fer quan l’altre no vol dialogar?». Ell va respondre: «Esperar, esperar, esperar. Algun dia, l’altre arribarà disposat al diàleg»”.

stats