Quino, el creador de Mafalda, rep el Premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats

Enguany es compleix el 50è aniversari del personatge, traduït a més de 30 llengües

Quino al costat de Mafalda el 30 d'agost de 2009becari
Efe / Ara
21/05/2014
2 min

OviedoEl dibuixant argentí Joaquín Salvador Lavado, conegut com Quino, el creador de Mafalda, ha sigut reconegut aquest dimecres amb el Premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats.

Enguany es compleix el 50è aniversari del Mafalda, una nena de sis anys crítica i pessimista que odia la sopa i parla de temes polítics i socials amb una lucidesa que no sempre tenen els adults. Les seves historietes s'han traduït a 30 llengües i s'han adaptat al cinema i la televisió. L'origen del personatge es remunta a l'encàrrec que una companyia d'electrodomèstics li va fer a Quino. Volien un personatge el nom del qual comencés per la lletra "M", la inicial de la companyia. Mansfield va fer fallida i el personatge va romandre inèdit.

Mafalda va aparèixer per primera vegada a 'Gregorio', el suplement d'humor de la revista 'Leoplán', el 29 de setembre del 1964, i després va començar a publicar-se regularment al setmanari 'Primera Plana', de Buenos Aires. El 9 de març del 1965 el personatge va passar al diari 'El Mundo' i va començar l'èxit imparable del personatge. El primer llibre del personatge va aparèixer el Nadal d'aquell any, i la tirada inicial de 5.000 exemplars es va exhaurir en dos dies. Tot i l'èxit que havia assolit, Quino va deixar de dibuixar tires de Mafalda el 25 de juny del 1973 perquè ja no sentia la necessitat de fer servir l'estructura de les tires còmiques.

Així i tot, l'interès pel personatge no ha decaigut. Les històries de Mafalda van arribar a Europa el 1969 de la mà de l'escriptor Umberto Eco, que la va definir com una "heroïna irada". Va arribar a Espanya el 1970 i les autoritats franquistes van obligar els editors a posar una faixa als llibre que deia "per a adults".

Acabada l'etapa de Mafalda, Quino en va encetar una altra de caracteritzada per un humor més àcid i negre i destinat principalment als adults.

Entre les 22 candidatures de 14 nacionalitats que optaven al guardó hi havia el periodista mexicà Jacobo Zabludovsky , els fundadors del programa Skype, el filòsof Emilio Lledó, l'agència Magnum i les periodistes Caddy Adzuba i Cristiane Amanpour.

stats