Pressupostos generals de l'estat

Quines institucions culturals catalanes rebran una injecció de Madrid?

El pressupost estatal en cultura fa rècord però l'aportació a Catalunya creix molt tímidament

Simulació de la futura Biblioteca de l'Estat a Barcelona
07/10/2022
2 min

BarcelonaEl ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha presentat "el pressupost més gran de tota la història", segons ell mateix ha dit, aquest divendres. El departament comptarà amb 1.804 milions d'euros (inclosos els 296 milions dels fons europeus), cosa que suposa un increment del 13,5% respecte a les xifres del 2022. La inversió directa en les institucions catalanes, però, no és tan generosa. De fet, si es compara el pressupost d'aquest any i el del passat, es manté la inversió de 38 milions en les institucions catalanes. L'aportació principal, de llarg, són els 20 milions que el ministeri transfereix a l'Ajuntament de Barcelona des del 2020 per compensar la cocapitalitat de la ciutat. La diferència clau és que apareixen als comptes institucions que els últims anys no tenien inversió directa de Madrid, com el Taller de Músics, Temporada Alta o el Museu Arqueològic de Banyoles.

Aportació de l’Estat a Catalunya
Aportació en euros a les diferents institucions i variació en percentatge respecte a l'aportació de l'any anterior. Les aportacions sense variació són noves d'aquest any

El que més fa ballar el pressupost és la gran infraestructura estatal que s'ha d'aixecar a Barcelona, la biblioteca central. L'any passat es van incloure en els pressupostos 3,5 milions per la demolició i construcció de l'equipament, però no s'han executat perquè l'enderroc havia de començar tot just aquesta tardor, de manera que aquest any hi tornen a constar 2,2 milions per als mateixos conceptes i una projecció d'inversió de 8 milions anual el 2024, 2025 i 2026. Si no es té en compte aquest equipament, el funcionament regular de les institucions catalanes guanyaria en els pressupostos estatals del 2023 prop d'un milió i mig d'euros. Això és un 4% d'increment.

210 milions per al bo jove

Iceta ha detallat les principals partides dels pressupostos generals presentats ahir. Una de les partides més grans anirà per finançar el bo jove, la cultura gratuïta per als joves de 18 anys, amb 210 milions. El fons de cinematografia creix amb 70 milions fins als 107 milions per intentar portar "més gent a les sales de cinema", dels quals 39 milions es repartiran a les comunitats autònomes. Patrimoni s'endú 175 milions; la gran inversió seran els 44 milions destinats a la posada en marxa del nou Museu de les Col·leccions Reials, que obrirà l'estiu del 2023, sumats als 13 milions extres per al Prado, que també farà obres. Una de les partides que també creix és l'increment fins als 88 milions per a la contractació de 600 nous funcionaris i per fer la pujada salarial compromesa amb els sindicats. El llibre manté la dotació de 22 milions, que ja havia crescut –entre altres coses per anar a Frankfurt aquesta tardor–, i s'inverteix 135.000 euros en Todostulibros.com per fer front a Amazon.

El Prado i el Reina Sofia, a diferència del MNAC i el Macba, reben una injecció molt més generosa. El primer passa de 56 a 72 milions d'euros d'ajut (29,6%) i el segon, de 42 a 44 milions (5%). La Biblioteca Nacional espanyola creix en 2 milions. L'Institut Cervantes passa de 135 milions a 143 milions (6%).

stats