Cultura30/03/2016

El jutjat rebutja la querella contra Miquel i Colau pel poema 'Mare nostra'

La magistrada sentencia que el text està emparat per la llibertat d'expressió i no suposa una ofensa a les creences catòliques

Ara
i Ara

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 26 de Barcelona ha rebutjat l'admissió a tràmit de la querella contra la poetessa Dolors Miquel i l'alcadessa de Barcelona, Ada Colau, per la lectura del poema 'Mare nostra'. La magistrada creu que el text està emparat per la llibertat d'expressió i no suposa ni un escarni ni una ofensa als creients, encara que els molesti. Per tant, conclou que els fets denunciats per l'entitat catòlica Associació Amistat en Crist Nou Alba no són constitutius de delicte.

En el seu escrit, datat el passat 15 de març, la jutge alerta que, "per molt que el text denunciat contingui expressions i paraules que molestin l'associació catòlica querellant i possiblement altres fidels cristians", no es pot determinar que les expressions contingudes en el poema constitueixin un insult o escarni als dogmes i creences de la religió catòlica. Per a la magistrada, si no s'aprecia l'existència de l'ànim d'atemptar contra els sentiments religiosos, "encara menys" es pot atribuir a Ada Colau i a Dolors Miquel l'ànim d'incitar a la violència per motius ideològics, com sostenia l'entitat catòlica.

Cargando
No hay anuncios

En la seva querella, l'Associació Amistat en Crist Nou Alba acusava l'alcaldessa i l'artista d'un delicte contra els sentiments religiosos, en considerar que la lectura del poema 'Mare nostra' en un acte oficial va suposar un "groller escarni de l'oració més interioritzada i respectada en el món, com és el Pare Nostre que va sortir dels llavis de Jesucrist".

Colau: "Judicialitzar un poema feminista em sembla fora de lloc"

Cargando
No hay anuncios

Colau va reaccionar contra la querella en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio': "Judicialitzar un poema feminista em sembla fora de lloc". L'alcaldessa va dir que li sabia greu si algú s'havia sentit ofès pel poema, però va insistir en el fet que no s'hi deia "cap paraula ofensiva contra cap creença religiosa" i que tan sols és una "afirmació feminista sobre els drets de les dones".

En una entrevista a l'ARA, Miquel va defensar el seu poema de les acusacions que el titllaven de "blasfem" o de "paròdia sacrílega del parenostre": "És una dignificació del cos de la dona i un al·legat a favor de la bondat. Carrego contra el ressorgiment del feixisme a Europa, un dels problemes greus que vivim actualment, i contra aquells que volen infligir dolor als altres sense donar-hi importància".

Cargando
No hay anuncios

El poema, que Miquel va recitar a l’entrega dels premis Ciutat de Barcelona, començava amb la frase: "Mare nostra que esteu en zel, sigui santificat el vostre cony, l'epidural, la llevadora", i continuava amb expressions com "faci's la vostra voluntat en el nostre úter sobre la terra".