Figueres presenta les papallones més insòlites
FigueresDesprés de cinc anys d’assistir al Festival Internacional de Circ de Figueres, finalment l’he entès. Sí, divendres passat, quan va començar l’espectacle i tots els artistes van sortir a la pista a presentar-se, vaig tenir una revelació: el que ens ofereix, any rere any, aquest festival extraordinari, no és altra cosa que una mostra de les papallones més insòlites que hi ha al món. I allí tenia aquells lepidòpters magnífics, vestits de mil colors, com si s’expossesin dins d’una vitrina, a punt de complir la promesa anunciada per Genís Matabosch, director i principal entomòleg del festival: mostrar durant uns minuts els seus rituals estranyíssims als milers d’espectadors entusiastes que han omplert la carpa.
I a partir d’aquesta epifania, durant aquest cap de setmana m’he emocionat, he rigut, he patit, he aplaudit amb ganes i no m’he avorrit ni un instant admirant les evolucions d’aquells artistes lepidòpters que ens mostraven, com a gran primícia, el que fan per viure. I per viure, alguns fan coses realment peculiars. Un exemplar d’un grup de Mortalis mongoleniensis (Troupe Nomuna), per exemple, és capaç de sortir impulsat d’una bàscula, sobre la qual salten dos companys seus, volar pels aires i fer-hi sis voltes -record Guinness!- abans de caure, dret, damunt d’un matalàs. Una família de Mastilus ucrainiensis (Troupe Victor) s’aguanten els uns als altres damunt de perxes altíssimes. I, de tant en tant, es passen la perxa de l’un a l’altre. Amb una femella al capdamunt. I de vegades qui la rep és damunt d’unes xanques aguantant-se en equilibri damunt d’una altra perxa horitzontal que sostenen dos altres mascles. I tot això mentre fan bromes, disfressats de mariners de principis del segle passat!
Un exemplar molt jove d’una família d’ Inversus siniensis (Sheyang Acrobatic Troupe of China) es manté en equilibri de cap, damunt del cap d’un company. I amb un salt sobtat va a parar, en equilibri, damunt de la closca d’un altre company. I després a la closca d’un altre. I després...Uns quants lepidòpters van mostrar, en diferents moments del xou, les seves habilitats acrobàtiques i d’equilibri mentre desenvolupaven cerimònies de flirteig, de vegades a peu pla i d’altres a mig aire penjats de cordes, de cèrcols, de robes o fent la vertical amb una mà damunt del cos absolutament contorsionat de la seva parella.
Tots els artistes-papallones del Festival han presentat exercicis i habilitats sorprenents, per forassenyades, innecessàries i difícilíssimes però només uns quants -ooohhh!- s’enduran els premis que es donen avui, dilluns, en l’Espectacle d’Or.
Entre ells no hi haurà els funambulistes del National Circus of Pyongyang a causa de l’efecte invers de la teoria del caos, aquella que afirma que l’aleteig d’una papallona pot provocar un tsunami a l’altra punta del món. Doncs bé, el tsunami provocat pel míssil llançat fa pocs dies per Corea del Nord ha fet que les autoritats xineses no hagin deixat sortir de l’aeroport de Pequín els estris que fan servir els funambulistes coreans i així, a Figueres, ens hem quedat sense el màgic aleteig de les papallones funambulistes.