Ivo Van Hove, Luk Perceval, Mariano Pensotti i Cesc Gelabert, protagonistes del teatre i la dansa del Grec
El director, Ramon Simó, reivindica el festival com un lloc de creació i de debat d'idees
BarcelonaEl director del festival Grec, Ramon Simó, diu que "la hibridació" i "el conflicte" són dos eixos d'aquesta edició del festival i, també, que l'art ha de ser "una àgora". Aquest divendres ha fet pública la part de la programació que potser apel·la el públic amb més llenguatges, sovint fusionats: el teatre, la dansa i el circ. Dels 141 espectacles d'aquesta edició del festival, 48 són de teatre, 47 de música, 16 de dansa i 8 de circ. "Reprenem una mica l'esperit del Grec dels anys de la Transició i recuperem al màxim la funció del teatre per qüestionar-nos", ha dit l'alcaldessa Ada Colau, que també ha subratllat el paper de les dones artistes i ha recordat que el 53% dels creadors dels festival són dones. Pel que fa a possibles canvis a l'organigrama de l'Icub arran del pacte de Barcelona en Comú, Colau va recordar que Jaume Collboni assumirà Cultura i no va revelar si Berta Sureda continuarà com a comissionada de Cultura. L'alcaldessa sí que va dir que es treballarà amb "consens" i "col·laboració" i que els nous equips encara no estan dissenyats.
La comissionada de Cultura, Berta, Sureda, ha recordat com prioritats del consistori, com "la proximitat", "la creació d'espais de mediació" i "la creació contemporània" ha penetrat en la programació del festival. "Els espais de conflicte ens sacsegen i són imprescindibles", ha subratllat la comissionada sobre una de les principals directrius d'aquesta edició del Grec. Simó ha alertat de la pèrdua d'aquests llocs de conflicte i la necessitat que les arts escèniques siguin "un espai de confrontació". En aquest sentit, guanya pes entre els espectacles com el teatre representa les formes de poder. Europa i la crisi dels refufgiats es troba al centre de l'espectacle que farà el mateix Simó amb Magda Puyo, 'Estació Terminus'. Un altre tema que recorre el festival, com ha dit el director, és el debat a l'entorn del gènere.
"És importantíssima la tasca que fa el Grec que situar Barcelona a nivell internacional", ha conclòs Berta Sureda, abans de donar la paraula al director de festival, Ramó Simó, que ha explicat la programació de manera detallada. "Celebrem que el Grec continuï com va començar, demanant un teatre al servei de la gent", ha dit Simó. Dels espectacles, 45 són coproduccions, També hi ha 7 coproduccions internacionals i n'hi ha dues més per al 2017.
"El resultat és que el festival té una implantació més gran a la ciutat i que més gent pugui celebrar el 40è aniversari del festival", ha dit el director. Pel que fa a les propostes internacionals, Ivo van Hove, de la companyia Toneelgroep Amsterdam torna al festival amb 'La força oculta'. Luk Perceval estrenarà a Barcelona la seva versió de 'Platonov', de Txèkhov. "No deixarà indiferent a ningú", ha advertit Simó. L'argentí Mariano Pensotti portarà 'Cuando vuelva a casa voy a ser otro'.També hi haurà propostes internacionals coproduïdes pel festival en el terreny del circ: 'Aneckxander', d'Alexander Vantournhout i Bauke Lievens. I de la creació contemporània: El festival presentarà 'El somni de Gulliver', una òpera mecànica per a marionetes automatitzades, de Roland Obeter; 'Birdie', dels catalans Agrupación Señor Serrano, i 'Y los huesos hablaron', de la Societat Doctor Alonso.
"El Grec és bàsicament un festival de creació, de vocació internacional i que aposta per la contemporaneïtat pel que fa als continguts i les formes. És un festival que vol treballar en una relació diferent amb els espectadors, que vagi canviant i evolucionant. També, que el festival sigui un lloc on provar coses noves", ha explicat Simó. "I tindrem molts bons repartiments, i grans textos", ha subratllat el director, que ha posat com a exemple d'això l'espectacle inaugural, 'Les bruixes de Salem'.
En el terreny de la dansa, la programació del Grec inclou la trobada de Cesc Gelabert, Valère Novarina i Moisès Maicas a 'Escrit en l'aire'; la companyia Mar Gómez, amb l'espectacle 'Así en la tierra como en el cielo' i la de Roberto G. Alonso amb 'La fragilitat dels verbs transitius'.
Per primera vegada, el festival inclou estrenes d'espectacles que no són coproducció del festival i algunes reposicions, com 'Conillet', amb Clara Segura; 'L'empestat', amb Jordi Oriol; 'La partida', de Vero Cendoya, i 'Port Arthur', dirigida per Jordi Casanovas.