Cultura digital

Els projectes digitals 'La porcellera', 'Altres homes' i 'Lo nostre' guanyen els Premis Embrió 2024

La iniciativa impulsada per la Fundació Carulla i La Fera promou el contingut digital en català

Natalia Avellan
2 min
Els guanyadors d'Embrió 2024.

BarcelonaEls projectes digitals en català guanyadors del Premi Embrió 2024 són La porcellera, d’Àlex Vila Plaza, Maria Lyona, Norbert Palazón, Marc Martínez i Pau Sánchez; Altres homes, de Pep Molina, i Lo nostre, de Clara Miret. Tots tres projectes rebran 2.000 euros i un acompanyament de qualitat per desenvolupar la idea presentada.

El programa Embrió és una iniciativa impulsada per la Fundació Carulla i La Fera que promou el contingut digital en català, sèries de contingut especial que es diferencien de la producció habitual dels creadors. En aquesta segona edició, s’hi han presentat més de 200 projectes en llengua catalana i amb activitat en plataformes com YouTube, TikTok i Instagram en els últims dotze mesos. A tots els ha valorat un jurat qualificat format per personalitats rellevants del panorama audiovisual amb experiència en diferents sectors. Els membres del jurat d’enguany han estat Guillem Sans, cap de continguts de Minoria Absoluta; Andrea Gumes, periodista cultural i podcàster, i Adrià Serra, cap de continguts digitals i transmèdia de 3Cat, entre altres.

Els projectes guanyadors del Premi Embrió 2024

La porcellera, d’Àlex Vila, Maria Lyona, Norbert Palazón, Marc Martínez i Pau Sánchez, consisteix en una sèrie de vídeos d’humor que, de manera fresca i entretinguda, tracten temes d’actualitat a Catalunya. En format de gags curts, reportatges al carrer i paròdies, els creadors busquen mantenir el públic enganxat, perquè reflexionin sobre qüestions que afecten la societat catalana actual.

Altres homes, de Pep Molina, ofereix una visió innovadora sobre les masculinitats i reflexiona al voltant dels rols de gènere i les expectatives socials. Ho fa a través d’entrevistes a homes amb oficis tradicionals, amb la idea de desmuntar els estereotips i donar a conèixer nous models masculins de referència. La sèrie es distribuirà a plataformes com YouTube, Instagram i TikTok. 

Lo nostre, de Clara Miret, retrata la realitat de la vida rural a Ponent, a través de diversos vídeos mensuals de caràcter humorístic. La protagonista de la sèrie és una jove pagesa que mostra diverses tasques de la vida quotidiana en aquest entorn. El projecte busca connectar amb un públic divers i transmetre amb honestedat el paisatge lleidatà.

Finalment, Els parlars oblidats, de Fran Tudela, ha rebut la menció especial de la productora Minoria Absoluta. El projecte consta d’una sèrie de vídeos que destaquen els dialectes poc coneguts dels territoris catalanoparlants. Amb un aire dinàmic i divulgatiu, els vídeos pretenen educar i sensibilitzar l’audiència sobre la diversitat lingüística i cultural. Per això, sovint han servit com a recurs didàctic per als docents.

Des de fa gairebé cinquanta anys, la Fundació Carulla treballa per consolidar la llengua i la cultura catalana com a espais de cohesió social. I la fàbrica de creació digital La Fera promou projectes audiovisuals en català, per fer-los créixer i dotar el panorama de més oportunitats, públic i interès comercial.

stats