El 48% dels professionals de la dansa cobra menys de 600 euros i un 40% treballa sense contracte
L'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya presenta el primer estudi laboral del sector, que indica que el sou mitjà és de 800 euros, sense cobertures mèdiques ni assegurances
BarcelonaL'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) ha presentat aquest dimecres els resultats del primer estudi sobre les condicions laborals dels professionals de la dansa de Catalunya, que indica que els que aconsegueixen feina en el seu ram tenen un sou mitjà que se situa en poc més de 800 euros nets al mes i un 48% n'ingressa menys de 600. L'estudi també indica que més del 40% treballa sovint de manera irregular en algun projecte relacionat amb la dansa. El ballarí, coreògraf, actor i representant de l'APdC, Xevi Dorca, ha assegurat que "la precarietat existeix i a la gent li costa tirar endavant".
Aquest informe de l'APdC també considera que el sector no compta amb ajudes per l'obligada formació continuada dels professionals, i no ofereix bones cobertures mèdiques ni assegurances. Així mateix, només el 60% són assalariats quan treballen en projectes relacionats amb la dansa i el 40% és autònom. La majoria de professionals que viuen algun període d'atur en una temporada normal no reben cap prestació per desocupació (51,7%). El document també recalca que només el 5,2% dels professionals de la dansa a Catalunya declara que disposa d'algun tipus d'assegurança privada per als períodes d'atur.
Així mateix, el 65% dels professionals del sector ha de treballar en més d'un projecte simultàniament per arribar a final de mes. "La gran majoria no es pot dedicar exclusivament a la dansa", ha explicat la sociòloga Montserrat Martínez, qui ha afegit que ho compaginen amb el món de la pedagogia (35,3%) i amb altres activitats artístiques sobre tot en les arts escèniques.
Una formació de 10,5 anys de mitjana
Segons el document, el perfil d'un professional de la dansa a Catalunya és d'una dona (83,1%), de 37 anys de mitjana i nascuda a Espanya en un 83,1%. Així mateix, han volgut destacar durant la roda de premsa que el novell formatiu dels professionals de la dansa és superior al del conjunt de la població activa. De fet, segons l'estudi, els professionals de la dansa han invertit en formació reglada una mitjana de 10,5 anys. Els representants de l'APdC també han lamentat que la majoria de professionals de la dansa de Catalunya, un 51,7% està disposat a marxar per desenvolupar la seva carrera professional. En concret un 65,5% han marxat alguna vegada fora de Catalunya per exercir la seva professió.
Martínez ha explicat que han entrevistat a 290 persones a través d'enquestes online i telefòniques i estan treballant en un marge d'error de 4'89. De fet, ha indicat que segons el ministeri de Cultura hi ha uns 800 professionals a Catalunya.
Un 2012 "pitjor" que el 2011
Dorca, també representant de l'APdC a SindicArt, és pessimista de cara el pròxim any i ha considerat que "serà pitjor" que aquest. Ho ha dit perquè "les companyies agafen menys personal, no hi ha bolos perquè els ajuntaments estan escanyats. Ha dit que s'haurà de veure què es proposa des de la Generalitat i Cultura.