Mediapro, la productora catalana més universal, celebra el 20è aniversari
Aquest dilluns comença una retrospectiva de 25 pel·lícules amb col·loqui. S'obre amb 'El 23-F des de dins', documental de Joan Úbeda
BarcelonaJaume Roures, fundador i responsable de la productora Mediapro, recordava fa poc amb Fernando León de Aranoa la primera pregunta que li van fer el 2002 a la roda de premsa de Los lunes al sol al Festival de Sant Sebastià: “Com se us ha acudit fer una pel·lícula sobre uns aturats?” Des de la perspectiva del 2014 la pregunta sembla irònica, però no ho era. En el context del cinema espanyol comercial, produir un film sobre un col·lectiu com el dels aturats era tota una raresa. Però, per Roures, aquesta era la clau. “Mostrar allò que les altres pel·lícules no mostren” és elleitmotiv que, segons ell, aglutinaria les prop de 50 pel·lícules que s’han fet a Mediapro en els últims 20 anys.
Si fa uns dies celebraven l’aniversari amb un concert de Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler al Palau de la Música, ara Mediapro s’ha proposat recuperar en pantalla gran 25 de les seves pel·lícules en una retrospectiva molt especial que acompanyarà la projecció amb un debat amb alguns dels creadors i participants de cada film. El tret de sortida el donarà aquesta tarda (19:30 h) a l’Auditori de l’edifici Imagina -seu de Mediapro- El 23F des de dins, el documental de Joan Úbeda que examina els fets del cop d’estat de Tejero. A la xerrada posterior hi assistiran el director del film i el seu guionista, Andreu Farràs, amb Antoni Bassas en funcions de moderador. En cada sessió del cicle un periodista de l’ARA ocuparà el lloc de moderador i les primeres files estaran reservades per a subscriptors de l’ARA, mitjà oficial del cicle. El calendari de projeccions encara no està tancat, però alguns dels títols confirmats són Pepe & Rubianes (1 de març), Salvador (Puig Antich) (2 de març), Llach: La revolta permanent (3 de març) i Camino (20 de març).
Una “línia de coherència”
La llista de títols que repescarà el cicle és extensa i variada: documentals socials com La espalda del mundo -la primera incursió cinematogràfica de Mediapro i la primera col·laboració entre Roures i León de Aranoa-, drames amb repartiment internacional com La vida secreta de les paraules, d’Isabel Coixet, episodis claus de la nostra història com Salvador (Puig Antich), de Manuel Huerga, i els tres films que Mediapro ha produït amb Woody Allen: Coneixeràs l’home dels teus somnis, Midnight in Paris i Vicky, Cristina, Barcelona. Roures defensa “una línia de coherència” en la filmografia de la productora. “Hem explicat el que volíem, projectant el nostre imaginari al món -assegura-. Però el més important és que el públic ha respost. No fem cinema per als festivals, sinó per a la gent”.
La més vista de totes, sens dubte, ha sigut Midnight in Paris. “Potser va ser la més complexa de fer, pels escenaris i els canvis d’època”, revela Roures. El productor considera probable tornar a produir algun film de Woody Allen en el futur, però descarta amb sorna que el cineasta sigui el convidat sorpresa d’alguna sessió. “No el farem venir a Barcelona només per presentar una pel·lícula!”, riu. Considerant la trajectòria de Mediapro, Roures només lamenta que el públic no acabi d’identificar les pel·lícules realitzades com a part d’un conjunt. “Ens agradaria fer saber a la gent qui hi ha darrere d’aquestes pel·lícules -explica-. N’hi ha de millors i de pitjors, però totes són reeixides. I parlen de temes que no s’acostumen a reivindicar”. ¿Inclou en aquesta línia els films de Woody Allen? “Esclar -assegura-. Només t’has fixar en Blue Jasmine per veure que el Woody està molt interessat en la realitat”.
De cara al futur, Mediapro no perd pistonada. A la primavera s’estrenarà el documental El somni, sobre el sopar multidisciplinari dels germans Roca a l’Arts Santa Mònica, i després arribarà el documental en 3D sobre Barcelona dirigit per Manuel Huerga -amb narració entre d’altres de Woody Allen- i el nou projecte amb càsting internacional de Fernando León de Aranoa. Però aquests títols ja s’hauran d’esperar al cicle del 40è aniversari.
Les primeres cites del cicle d’aniversari de Mediapro
‘El 23-F des de dins’
El 2001, commemorant el 20è aniversari del cop d’estat, Joan Úbeda va dirigir un documental sobre els fets que servirà aquest vespre com a inauguració del cicle. El debat comptarà amb el director i el guionista, Andreu Farràs. Modera Antoni Bassas.
‘Pepe & Rubianes’
Manuel Huerga va reunir en una taula un grup d’amics de Rubianes en un film que no vol documentar la vida del còmic sinó enyorar un amic comú. Huerga, Flavià i el Pare Manel participaran l’1 de març en un debat que moderarà Albert Om.
‘Salvador (Puig Antich)’
El 2 de març es compliran 40 anys de l’execució de Puig Antich i es projectarà el biopic de Manel Huerga sobre els fets. Participaran en el debat Imma Puig Antich, l’advocat Francesc Caminal i el director del film.
‘Llach: La revolta permanent’
El 1976 la policia va assassinar a Vitòria cinc treballadors en el decurs d’una assemblea. Lluís Danés s’apropa a la tragèdia amb la cançó de Lluís Llach Campanades a morts -inspirada en els fets- com a leitmotiv principal. El 3 de març, 38 anys exactes després, es projectarà el film amb la presència d’alguns dels participants d’aquell episodi negre.
‘Camino’
El 20 de març arribarà el film inspirat en la història real de la filla d’una família de l’Opus Dei morta als 14 anys i en procés de canonització. Hi haurà Javier Fesser i alguna de les actrius.