El preu artístic de donar suport a Putin
Teatres com la Scala de Milà veten el director d'orquestra rus Valery Gergiev
BarcelonaO demanes la pau a Ucraïna o et quedes sense feina. I Valery Gergiev s’està quedant sense feina. El director d’orquestra rus i director general del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg ha vist com una darrere l’altra diferents institucions nord-americanes i europees cancel·laven les seves actuacions. Aquest dilluns ha sigut la Scala de Milà qui ha despatxat Gergiev, un músic que no ha amagat mai la simpatia per Vladímir Putin.
El 23 de febrer, unes hores abans de la invasió russa d’Ucraïna, Gergiev dirigia la primera funció de l’òpera La dama de piques a Milà. Part del públic el va xiular, però la representació es va poder fer sense entrebancs. Quan es va confirmar la invasió, el director de la Scala, Dominique Meyer, i l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala, van acordar demanar a Gergiev una declaració pública a favor de la pau a Ucraïna i, per tant, “un distanciament de la guerra”. Com a resposta només han obtingut silenci. “Arribats a aquest punt, crec que podem descartar-lo”, va afirmar Sala. Dit i fet, Gergiev no dirigirà cap funció més de La dama de piques.
La via Netrebko
La Scala no demanava una condemna explícita del règim de Putin, sinó una declaració semblant a la de la soprano Anna Netrebko, una altra artista molt propera al president rus. “M’hi oposo, a aquesta guerra. Soc russa i estimo el meu país, però tinc molts amics a Ucraïna, i ara mateix el seu dolor i patiment em trenquen el cor. Vull que aquesta guerra s'acabi i que la gent sigui capaç de viure en pau”, va escriure Netrebko en un comunicat en què afegia que “no és just [...] obligar els artistes o qualsevol figura pública a exposar les opinions polítiques en públic i a denunciar els seus països”. La Scala sí que manté Netrebko en el repartiment de l’òpera Adriana Lecouvreur els dies 9, 12, 16 i 19 de març. La soprano russa conserva igualment els altres compromisos de l’agenda, inclòs el recital del 3 d’abril al Liceu, en el 175è aniversari del teatre de la Rambla.
En canvi, el degoteig de cancel·lacions de Gergiev és imparable. Primer van ser el Carnegie Hall de Nova York i la Filharmònica de Viena. Després han vingut els festivals de Lucerna (Suïssa) i Riga-Jurmala (Letònia), la Filharmònica de París i la Filharmònica de Rotterdam, entre d’altres. També ha trencat la relació amb el director rus el seu mànager, Markus Felsner. “Atesa la guerra criminal llançada pel règim rus contra la nació democràtica i independent d’Ucraïna, i contra el conjunt de la societat europea, ens és impossible defensar els interessos del maestro Gergiev, un dels millors directors d’orquestra de la història, un artista visionari estimat i admirat per molts de nosaltres, que no vol o no pot expressar públicament que no dona suport a un règim que està cometent aquests crims”, lamenta Felsner. Gergiev també podria deixar de ser el director titular de la Filharmònica de Munic si no fa cas de la demanda de l’alcalde la capital bavaresa, que exigeix al director rus un posicionament contra la guerra.
Altres músics russos no han dubtat a l’hora de condemnar sense embuts la invasió russa d’Ucraïna. Un dels casos més rellevants és el de Kirill Petrenko, director de la Filharmònica de Berlín. “L’insidiós atac de Putin contra Ucraïna, que viola el dret internacional, és un ganivetada per l’esquena a tot el món pacífic. I és també un atac a les arts”, ha dit Petrenko, que espera que “tots els artistes s’uneixin per la llibertat i la sobirania i contra l’agressió”.
Artistes russos a Catalunya
A Catalunya, els artistes russos són habituals en les programacions musicals d’equipaments com el Liceu, el Palau de la Música i L’Auditori. De moment només hi ha hagut una cancel·lació al Palau de la Música, la del pianista Denis Matsuev, que també ha sigut vetat pel Carnegie Hall (on havia de tocar amb Gergiev); Matsuev, que havia d’actuar el 5 de març dins del cicle BCN Clàssics, serà substituït per Javier Perianes. La resta d’artistes russos programats es mantenen. De fet, no es tracta d'assenyalar i demanar explicacions a tots els músics russos, sinó només als que, com Gergiev, s'han significat obertament i repetidament a favor de les polítiques de Putin.
Les tres institucions musicals han expressat “el compromís a favor de la pau i el rebuig a la guerra”. L'Auditori, per exemple, ha assegurat que "no hi ha millor catalitzador de la convivència i la concòrdia dels pobles que la música i la cultura" i per aquest motiu dedicaran "els propers concerts a la pau i les víctimes del conflicte. El Liceu també “condemna qualsevol expressió de violència i es referma en la necessitat d’abordar el conflicte des del diàleg, el respecte i la paraula”, i afegeix que, “davant d’aquesta complexa situació”, “resta a l’espera de l’evolució dels esdeveniments actuals”. També s'espera el Festival de Peralada, que té programat el Ballet del Teatre Mariïnski per inaugurar l’edició d’aquest estiu els dies 8 i 9 de juliol.