Pressupostos

El pressupost de Cultura "més alt de la història" de la Generalitat

L'import previst és de 566 milions d'euros, un 19% més que l'any passat

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en la presentació del pressupost de Cultura 2024 al Parlament.
2 min

Barcelona566 milions d'euros. Un 1,7% del pressupost total de la Generalitat previst per al 2024 i pendent d'aprovació parlamentària. Aquests són els números que ha presentat aquest dilluns la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Es tracta de l'import més alt de la història del departament de Cultura: 264 milions més que el 2021, 181 més que el 2022 i 89 més que el 2023. "I no ens aturarem fins a arribar al 2% al final de la legislatura, tal com ens vam comprometre el primer cop que vam comparèixer en seu parlamentària", ha dit Garriga. Perquè aquests 566 milions es facin realitat caldrà que el Parlament aprovi els pressupostos de la Generalitat que el Govern, d'ERC, ha pactat amb el PSC, i que no podran tirar endavant si no tenen el suport (o l'abstenció) dels comuns.

Cultura es beneficia d'uns pressuposts expansius, i creix un 19%, molt per sobre de la mitjana del 7,9% d'increment de la resta de departaments. Això fa que es destinin més diners a les diferents àrees del departament. Per exemple, la secretaria de Política Lingüística tindrà 63,4 milions d'euros (un 21% més); la direcció general de Patrimoni Cultural, 104,3 milions (un 14% més), i l'Institut Català d'Empreses Culturals (ICEC), 115,4 milions (un 12% més).

També s'engegaran projectes com el Catalunya Media City a les tres xemeneies del Besòs (de moment, 10 milions d'euros per a l'adquisició dels terrenys i l'adequació de la nau Turbines), i la restauració de l'edifici de la Foneria, a la Rambla de Barcelona, futura seu d'un equipament nacional d'arts digitals (una inversió inicial de 2,4 milions).

Reforçar els equipaments i l'audiovisual

Els grans equipaments també es beneficien de l'expansió pressupostària. En conjunt, l'aportació a MNAC, Macba, TNC, Teatre Lliure, Mercat de les Flors, Liceu, L'Auditori i Palau de la Música creix un 9%: rebran 56,2 milions (4,4 milions més que el 2023). També augmenta, un 3,5%, el pressupost de la Filmoteca. I l'Arxiu Nacional ampliarà les instal·lacions gràcies a una inversió de 5,5 milions. Una de les novetats d'aquest any és un pla de millores dels espais escenicomusicals, centres d'art i centres de creació d'arreu del país: s'hi destinaran 30 milions entre 2024 i 2027 (7,5 milions cada any). Igualment hi haurà una partida extraordinària de 2,4 milions per a la restauració, conservació i millora dels equipaments culturals d'associacions i fundacions.

L'impuls de l'audiovisual en català i la cultura digital ja va créixer significativament el 2023, i la previsió és injectar-hi més diners, fins als 56,3 milions (35,5 seran per a la producció pròpia). El doblatge i la subtitulació de contingut per a sales i plataformes rebrà 8 milions (2,1 milions més que el 2023).

En l'àmbit de la llengua, la secretaria de Política Lingüística destinarà 38,1 milions al Consorci per a la Normalització Lingüística. També s'incrementarà en 900.000 euros el suport a l'aranès, i es destinaran 300.000 euros a diverses iniciatives per al foment i la divulgació de la llengua de signes catalana.

stats