Els 8 grans guanyadors dels premis Laus
El FAD ha lliurat aquesta nit els seus premis de disseny gràfic. Claret Serrahima ha sigut reconegut amb el premi d'honor per la seva trajectòria
BarcelonaEls guardons de la 44a edició dels premis Laus de disseny gràfic que concedeix el FAD s'han lliurat aquesta nit en una cerimònia celebrada a l'auditori de l'edifici del Disseny Hub.
Enguany s’han presentat enguany més de 1.300 projectes, dels quals n’han resultat guanyadors 373 en set categories diferents: disseny gràfic, web i mitjans digitals, creativitat publicitària, audiovisuals, entitats, empreses i estudiants. A més s'ha lliurat el Laus Honorífic i el nou premi Laus Aporta.
Aquests són els 8 premis més destacats de la nit dels Laus:
Grand Laus 2014 en la categoria de disseny gràfic: 'BruumRuum', de David Torrents studio, perquè "la gràfica transcendeix l'estàtic amb una interactivitat que transforma l'espai", segons l'acta del jurat.
Aquesta obra consisteix en el grafisme lluminós que hi ha al costat de l'edifici del Disseny Hub, la torre Agbar i el Mercat dels Encants. És uns instal·lació interactiva que reacciona a la intensitat dels crits dels vianants i del soroll ambiental i que crida a la participació dels ciutadans. Està formada per 9.396 leds encastats al terra en una superfície de 3.300 metres quadrats
Grand Laus 2014 en la categoria de web i mitjans digitals: 'Makeawish', d'Espadaysantacruz studio, per "ser un projecte molt cuidat, destaca per la poètica i la senzillesa estètica, per la simplicitat conceptual i la complexitat tècnica".
Una instal·lació de llu reactiva als murmuris dels visitants: la bufada dels participants es converteix en una ona de llum que s'estén sobre el número de bombetes que formen la instal·lació, com l'acte de demanar un desig bufant una flor de dent de lleó. La Fundación Especial Caja Madrid en va encarregar una versió amb més de 80 bombetes per celebrar el Nadal de l'any 2013.
Grand Laus 2014 en la categoria de creativitat publicitària: 'Discover satanism', de l'estudi CHINA, perquè "respon de manera brillant al brífing d'homenatjar 'La llavor del diable', de Roman Polanski"
Aquest treball és la campanya que el Festival de Sitges va encarregar l'any passat per homenatjar els 45 anys de 'La llavor del diable'.
Grand Laus 2014 en la categoria d'audiovisuals: 'Magma', el primer vídeo musical l'estudi Dvein, per al grup The Vein. "Com a concepte aconsegueix evocar records que emergeixen d'una atmosfera onírica de gran riquesa visual, on es barregen els fluïds orgànics i digitals que es converteixen en un magma indistingible", va afirmar el jurat.
Grand Laus 2014 en la categoria d'estudiants: 'SónarZines', el fanzine de Sónar Col·lecció digital', el projecte de final d'estudis de Gal·la Pasqual Ràfols. El jurat ha reconegut "la recerca, la realització i l'obertura a l'experimentació a ordenar 20 anys de Sónar".
En la concepció inicial, el projecte es va plantejar com un element de difusió amb un tiratge de 20 exemplars, cadascun dels quals és autònom respecte els altres. L'únic que tenen en comú és que estan centrats en el Sónar.
Premi Laus d'honor: Claret Serrahima (Barcelona, 1950), fundador de l'estudi Clase bcn i de Clase Mad i Premi Nacional de Cultura 2010. Està considerat com a una de les figures més rellevants del disseny gràfic espanyol i de la comunicació cultural de la ciutat de Barcelona.
Premi Laus Aporta, en la categoria de professionals: 'Hospital Sant Joan de Déu', de Dani Rubio Arauna i Rai Pinto. Aquest guardó s'ha estrenat enguany i el seu objectiu és fer visible la contribució social del disseny. Segons el jurat, el projecte premiat "dóna a l'hospital una personalitat visual lúdica molt atractiva i adequada per als seus principals usuaris: els nens".
L'objectiu de la intervenció era "pediatritzar" l'àrea d'urgències de l'hospital, fer que els nens i nenes se sentin còmodes i puguin interactuar amb un lloc que per si és poc amable. Rubio i Pinto van amagar formes d'animals a escala real arreu de les dependències. El projecte es va plantejar per una zona concreta i es va acabar estenent a totes les plantes de l'hospital i a les zones exteriors.
Premi Laus Aporta, en la categoria d'estudiants: 'Socialytics', d'Enric Blasi, Karla Dorado, Miquel Mir Miquel i Hugo Parada (Escola Elisava).
El projecte vol ser un punt de trobada entre les persones que decideixen organitzar o assistir a una manifestació. Segons el jurat, és "una eina informativa que organitza dades sobre manifestacions perquè usuaris i mitjans puguin accedir a aquests formats de forma objectiva i a temps real".