En directe
Premis Gaudí
22/01/2023

Els premis Gaudí, en directe

Aquest diumenge se celebra la gala de lliurament dels XV Premis Gaudí. T'expliquem tota l'última hora en directe, amb els comentaris de Laura Serra, subcap de la secció de Cultura de l'ARA

Més de tres hores de gala que deixarem aquí. No passarà a la història de l'originalitat ni de la comèdia, és cert, però ha estat elegant (l'orquestra vesteix) i, sobretot, deixa un grapat de pel·lícules que el públic hauria de veure. En aquest article trobareu de nou tots els premiats. Començàvem el dia amb la trista mort d'Agustí Villaronga i l'acabem amb l'èxit d'Alcarràs. Gràcies per seguir-nos! Cap al llit s'ha dit!

Aquí teniu la crònica de Xavi Serra de la gala d'aquesta nit. Els Gaudí acomiaden Agustí Villaronga amb el triomf esperat d'Alcarràs.

Si fem recompte, Alcarràs s’endú 5 premis, tants com Un año, una noche, però la pel·lícula de Carla Simón s’aixeca guanyadora de la nit amb els tres principals guardons, a millor pel·lícula, direcció i guió. L’Acadèmia del Cinema fa les paus amb Albert Serra. I la pel·lícula que surt reforçada dels premis és l’opera primaSuro, de Mikel Gurrea, amb tres premis importants. L’altra pel·lícula destacada és La maternal, amb dos premis interpretatius.

Aquest és el resum de les més premiades:

Alcarràs 5 Gaudí (comptant el del públic)

Un año, una noche 5

Pacifiction 3

Suro 3

La maternal 2

Los renglones torcidos de Dios 2

I el Gaudí a millor pel·lícula és per a Alcarràs, un premi que estava cantat des de fa un any, quan va guanyar l’Ós d’Or a Berlín. La pel·lícula de Carla Simón és la gran vencedora de la nit. S’endú en total cinc premis de catorze nominacions, entre els quals els tres pesos pensants: pel·lícula, direcció i guió. Tot l'equip d'Alcarràs puja a l'escenari. La productora María Zamora ha agraït el premi, que demostra que el català pot voltar per tot el món: "Veure el teu talent de tant a prop és un plaer, Carla". També ha tingut un record per a Agustí Villaronga i ha defensat "un cinema divers, inclusiu i feminista".

Carla Simón guanya el Gaudí a millor direcció per Alcarràs. S’imposa a Isaki Lacuesta, Albert Serra i Pilar Palomero. És la consagració d'una gran cineasta. Ja va guanyar el mateix premi el 2018 per Estiu 1993. És el quart any consecutiu que guanya una dona en aquesta categoria! Li ha dedicat en especial a la seva germana, l'actriu Berta Pipó, i a la seva família.

Greta Fernández i J.A. Bayona entreguen els premis més importants de la nit, tot i que intenten treure ferro als perdedors.

Ara sí, un dels premis de la nit. Albert Serra s’imposa en una de les categories més disputades dels Gaudí, la de millor pel·lícula en llengua no catalana, per davant d'Isaki Lacuesta i Pilar Palomero.

Pacifiction ha rebut el reconeixement internacional, com les anteriors pel·lícules de Serra, però fins ara els Gaudí l’havien obviat. Per fi nou premi per a Serra, després que guanyés el premi a millor pel·lícula en la primera edició dels Gaudí, el 2009, per El cant dels ocells.

El recull la productora Montse Triola, perquè Albert Serra és a Los Angeles, i fa pujar tot l'equip a l'escenari, dels quals destaca que gairebé tots són catalans, malgrat que el film sigui en francès. "Els hi dedico a ells. És un cinema d'aquí que s'emmiralla a Europa i que vol anar al món", ha dit.

Com era previsible, Carla Simón i Arnau Vilaró s’enduen el Gaudí a millor guió original per Alcarràs. Simón agraeix el premi a la família, als oncles i al padrí, "que va ser el punt de partida de la pel·lícula". "Per tots els pagesos de les Terres de Ponent que persisteixen, que són així de tossuts i de valents. Ho tenen fotut -afegeix-. Si es pogués regular el preu de la fruita..." "Compreu fruites i productes de proximitat!", ha demanat. "Alcarràs és el retrat d'un lloc, un lloc que s'ha vist poc, i d'un ofici, que explica les meves arrels", ha dit Vilaró.

Llum Barrera intentant afinar amb Despechá de Rosalía per fer un acudit amb Miquel Iceta.

Ple actoral! Després de Vicky Luengo, Pol López és el millor actor protagonista als premis Gaudí 2023 per Suro, de Mikel Gurrea. López ja és un dels grans actors del teatre català (està interpretant Hedda Gabler al Lliure), però al cinema li faltava la pel·lícula que el pogués llançar a l’audiovisual, i serà aquesta sobre una parella de pixapinsque se’n va a viure a l’Empordà. Pol López és un geni actoral i el seu discurs una meravella: es recorda dels rivals, del director Mikel Gurrea, de tot l'equip rere les càmeres -"Faré un podcast", amenaça- i de Vicky Luengo. "Estic orgullós de la feina que hem fet tots plegats", ha dit, abans d'emocionar-se parlant de la seva família.

El Gaudí a millor actriu protagonista és per a Vicky Luengo per Suro, de Mikel Gurrea. S’imposa a Anna Castillo i Bárbara Lennie. Luengo ja tenia una carrera important en teatre a Barcelona i també ha despuntat en sèries espanyoles com Antidisturbios. Ara, també té un Gaudí. Ja havia estat nominada als Gaudí l’any passat per Chavalas. També està nominada als Goya per Suro. "El rodatge va ser molt dur i molt maco", diu l'actriu, que comparteix el guardó amb Pol López.

Amb en Joan Dausà arribem a l'última mitja hora de la gala, l'hora de la veritat, dels premis que fan decantar la balança. Per cert, Dausà celebra deu anys del 'Jo mai mai' i sona imponent amb orquestra, la veritat.

El Gaudí a millor pel·lícula d’animació no té secret: Tadeu Jones 3, d’Enrique Gato, l’única pel·lícula d’animació que participava en els premis aquest any. Tercer Gaudí de la saga que s'ha vist en 43 països del món. "Que sigui l'única nominada explica la dificultat i el miracle que suposa produir cinema d'animació a casa nostra", diuen els productors. L'han vista 2 milions d'espectadors a l'Estat.

Isabel Coixet guanya el Gaudí en la categoria de millor documental per ‘El sostre groc’ , una pel·lícula que es va estrenar al Festival de Sant Sebastià i que parteix d’una investigació de l’ARA sobre els casos d’abusos durant 20 anys a l’Aula de Teatre de Lleida. Recullen el premi les víctimes dels abusos perquè la directora no hi és. Gran aplaudiment a les valentes que van aixecar la veu. Ho dediquen, entre altres, a l'Albert Llimós i la Núria Juanico! Felicitats! Les protagonistes celebren que el documental els hagi servit de "cura" tot i que els seus casos hagin prescrit però les noies també demanen protecció als menors víctimes d'abusos. "Caureu tots!", afirmen. El públic dempeus. Un dels moments de la gala.

El Gaudí a millor direcció de fotografia és per Pacifiction, per a Artur Tort. Segon premi per al film d'Albert Serra. Tort ha guanyat aquesta setmana el premi Lumière.

El Gaudí a millor música original és per a Raül Refree per la pel·lícula Un año, una noche. És el segon que rep. L'anterior ja era també per un film d'Isaki Lacuesta. "Em sento molt afortunat d'haver pogut treballar amb gent increïble. Un d'ells és l'Iñaki fent pel·lícules, instal·lacions, i ens ho hem passat molt bé".

Genial el tàndem d'Alizzz i Raquel García-Tomàs entregant els premis musicals, que reivindiquen, a més, la música com a gènere indispensable del cinema.

El Premi Especial del Públic, un premi de votació popular, en què han participat 6.000 persones online, va per a Alcarràs. Primera vegada que Carla Simón puja a l'escenari per celebrar "el viatge increïble" del film, de les terres de Lleida al món.

Arriba un dels moments emotius de la nit, l'In memoriam, que canta Judit Neddermann amb La plaça del Diamant. Torna a passar aquella estranya situació en què s'aplaudeixen alguns noms populars, com Pau Riba i Núria Feliu, i d'altres no. En la retransmissió televisiva s'apaguen els aplaudiments per prioritzar el so de la música.

El Gaudí a millor vestuari és per a Alberto Valcárcel i Los renglones torcidos de Dios, segon premi per al film d'Oriol Paulo.