Els Premis GAC reconeixen l'exposició de Manel Esclusa a la galeria Eude i la galeria Marc Domènech
La galeria Mayoral s'emporta el premi a l'exposició històrica per una mostra d'Eduardo Chillida i l'historiador de l'art i crític Josep Casamartina el de la crítica d'art
BarcelonaEl Gremi de Galeries d'Art de Catalunya, amb la col·laboració de l'Associació Art Barcelona, celebren aquesta nit la IX Nit del Galerisme, durant la qual es lliuraran els Premis GAC 2016, per difondre i reconèixer la tasca de les galeries d'art catalanes.
Aquests són els guanyadors dels Premis GAC d'enguany:
Premi al col·leccionisme: Rafael Tous, "pel seu caràcter pioner en el col·leccionisme català d'art contemporani". Tous és el gran col·leccionista de l'art conceptual català. Ha reunit obres d'artistes com Rabascall, Muntadas, Francesc Torres, Àngels Ribé, Francesc Abda i Fina Miralles. A més, el 1979 va fundar el centre artítistic Espai Metrònom, que va estar en funcionament fins l'any 2006.
Premi a la millor exposició històrica en galeria: 'Chillida. Despertar', a la Mayoral Galeria d'Art, perquè les escultures, dibuixos i gravats que incloïa, representaven la primera maduresa de l'artista, un moment determinant en el desenvolupament de la seva carrera de l'artista. Les peces, entre les quals hi havia 'Ferros de tremolor III' (1957) provenen dels fons de la Fundació Eduardo Chillida-Pilar Belzunce.
Premi a la millor programació en galeria: Galeria Marc Domènech, perquè dues de les exposicions que va presentar l'any passat, una dedicada a Jean Dubuffet i 'Magnelli, Melotti, Miró: la dansa de les formes' són de nivell museístic.
Premi a l'artista consolidat per la millor exposició en galeria: Manel Esclusa, 'Selecció de fotografies del 1977 al 2014' (Galeria Eude). Manuel Esclusa (1952) està considerat com un dels fotògrafs més importants del panorama actual català. La majoria d'imatges d'aquesta exposició eren còpies d'època i tot el conjunt apareixia com una retrospectiva concentrada del seu treball. És el primer fotògraf que s'emporta aquest premi.
Premi DKV a l'artista emergent per la millor exposició en galeria: Enric Farrés, per “Una exposició de dibuixos” (Galeria EtHall). Les obres d'aquesta mostra estan fetes a partir de notes i pàgines de llibres recuperats.
Premi a la crítica: Josep Casamartin, perquè la seva crítica d'art està "ben fonamentada", el seu estil és "àgil" i té "nombroses referències històriques". El jurat també destaca que Casamartina s'intressa tant per l'art històric com per l'actual. Actualment està preparant, com a comissari, una retrospectiva d'Ismael Smith al Museu Nacional d'Art de Catalunya.
Premi al mitjà de comunicació: el suplement 'Quadern', d'El País', per la seva especial atenció a les galeries d'art catalanes i el rigor informatiu de tots els seus col·laboradors, entre els quals hi ha Jordi Llovet, Josep Casamartina, José Ángel Montañés, Ángela Molina i Xavier Monteys.
Premi al comissariat: Laurence Rassel i Hans Werner Poschauko, per l'exposició de Maria Lassnig a la Fundació Tàpies. A més, el jurat vol reconèixer el pas de Laurence Rassel per la Fundació Antoni Tàpies com a directora d'exposicions durant set anys, fins el 2015.
A més, Sean Scully ha rebut el Premi Honorífic GAC-Fundació Banc Sabadell d'enguany per la seva vinculació amb Catalunya i l'Espai d'Art Sean Scully a la capella del Monestir de Santa Cecília de Montserrat. El galerista premiat per la seva trajectòria, una novetat de l'edició dels guardons d'enguany, és Francesc Mestre, per la tasca de recuperació i posada en valor del dibuix, la il·lustració, el còmic i el gravat.
El jurat d'aquesta edició dels Premis GAC són Victòria Combalia, historiadora i crítica d'art; Anna Maria Guasch, crítica d'art i professora de la Universitat de Barcelona; Antoni Llena, artista; Frederic Montornés, crític d'art i comissari d'exposicions independent; Ernesto Ventós, Col·leccionista, de la col·lecció olorVISUAL i Alicia Ventura, assessora i comissària de la Col·lecció DKV.