Llibres
Cultura02/03/2021

El premi Formentor deixa Mallorca i es trasllada a Tunísia

El guardó recupera l'esperit de la primera etapa i serà itinerant

BarcelonaEl Formentor, guardó literari dotat amb 50.000 euros, abandonarà la seva seu mallorquina i l'any vinent serà itinerant. El pròxim setembre se celebrarà a l'Hotel Concorde Les Berges du Lac de Tunísia. També recupera el nom que va tenir als seus inicis: Prix Formentor.

L'històric Hotel Formentor està en obres perquè ha passat a mans de la cadena Four Seasons i, per tant, enguany es reprèn l'esperit de la primera època. El jurat es reunirà a Sevilla a principis d'abril i donarà a conèixer el guanyador, i al setembre es lliurarà el premi a Tunísia. En un comunicat, la Fundació Formentor explica que en aquesta nova etapa les cerimònies seran itinerants, seguint la ruta que es va traçar durant la primera part de la història del premi impulsat per un grup d'editors. "És evident que mentre duri tot el procés de reforma de l’hotel no podrem fer-hi les converses. Hem volgut reprendre un episodi històric del premi formentor, quan per motius polítics en l'Espanya de Franco va haver de sortir de Mallorca", assenyala el director de la Fundació Formentor, Basilio Baltasar. La darrera fita del Prix Formentor es va fer a Tunísia. "El volem reprendre allà on el van deixar aquells vells i desapareguts editors", afegeix Baltasar. 

Cargando
No hay anuncios

En aquesta nova època del premi, també es crea un comitè d'honor format pels editors Roberto Calasso, de l'editorial italiana Adelphi; Antoine Gallimard, de la francesa Gallimard, i Jorge Herralde, d'Anagrama. "Són els representants d’aquesta cultura i escola d'edició literària europea", diu Baltasar. La seva intenció és que el premi retorni a l'Hotel Formentor més endavant, si bé

La filosofia, però, continuarà sent la mateixa. Les famílies Barceló i Buadas continuaran fent de mecenes i el premi tindrà una dotació de 50.000 euros, com els últims anys. Serà la tercera època d'un premi que es va ser fundat el 1960 per les editorials Seix-Barral, Gallimard, Einaudi, Rowolth, Weidenfeld i Grove Press. L'any passat, amb el premi a Cees Nooteboom, es va tancar la segona època, que havia començat el 2011 amb el guardó a Carlos Fuentes.