Premi FAD d'arquitectura per als habitatges socials de fusta de la Fabra i Coats

El jurat valora que José Miguel Roldán i Mercè Berengué introdueixin "de manera brillant" uns pisos dins una antiga fàbrica

This browser does not support the video element.

BarcelonaEl degoteig de premis per als habitatges socials i la seu de la Colla Castellera Jove de Barcelona a la Fabra i Coats continua: després de ser una de les obres premiades a la 15a Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, José Miguel Roldán i Mercè Berengué han guanyat el premi FAD d’arquitectura per haver fet “un projecte exemplar”, com es pot llegir en l’acta del jurat, que resol “de manera brillant” la construcció d’uns habitatges dins una antiga fàbrica del segle XIX. Les virtuts que aplega aquesta obra són moltes. És la rehabilitació d’un edifici patrimonial. Així mateix els arquitectes van donar valor a l’interior amb “un espai col·lectiu” que vertebra la distribució d'habitatges. El jurat també valora la qualitat mediambiental dels sistemes constructius que van fer servir els autors perquè creen “llindars tèrmics que afavoreixen el funcionament passiu de l’edifici” i perquè van conservar i reutilitzar les estructures originàries amb fusta.

“El projecte posa de manifest com la rehabilitació i la conservació del patrimoni industrial representen un desafiament cada cop més gran per a la definició d’un urbanisme sostenible”, diu el jurat. Com va explicar la mateixa Mercè Berengué a l’ARA al febrer, aquesta obra és “molt innovadora pel que fa a l'estratègia urbana”. “És la primera vegada que es fa habitatge social dins un edifici patrimonial –deia Berengué–. 55 de cada 100 metres són recuperats, i creiem molt en aquesta línia de fer dues coses amb el mateix cost: fer habitatge i recuperar patrimoni”. 

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel al reconeixement d’aquests habitatges, el jurat ha donat una menció a Casa al Tâmega (Portugal), d’Hugo Ferreira i Nuno Sousa, per com dialoguen amb l’entorn col·locant l’habitatge en la topografia del terreny “gairebé sense modificar-la”, com diu l’acta del jurat. També perquè “l’elementalitat dels volums contraposats a la topografia accidentada de l’entorn i una elecció acurada de la posició de la casa en el terreny estableixen un contrapunt radical en el paisatge”. 

Cargando
No hay anuncios

En la categoria de ciutat i paisatge, l’obra guanyadora és la remodelació de la plaça d’Armes de Ferrol, de Carlos Alberto Pita Abad, perquè recupera la vocació pública que aquest lloc havia perdut. “Al definir la plaça únicament com un pla continu, diàfan i obert a la ciutat, el disseny rebutja qualsevol protagonisme i manifesta amb claredat que una plaça és, sobretot, un lloc de trobada hospitalari, acollidor i amable”, diu el jurat. També hi ha un afany de millorar uns llocs existents en l’obra guanyadora del premi FAD internacional, les intervencions que es van fer a La Chacarita, un barri degradat al centre històric d’Asunción (Paraguai), amb motiu de la 11a Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme (BIAU), obra d’Arturo Franco Diaz, Ana Román, Joseto Cubilla i altres arquitectes de la BIAU. Per al jurat, l’espai públic es va millorar “a través de l’intercanvi de coneixement que s’estableix entre veïns de la mateixa comunitat i joves arquitectes”. Per acabar, el guanyador en la categoria d’interiorisme és el barceloní Estudi Omar, d’Arquitectura-G, un interior a doble alçada de marbre blanc que el jurat ha reconegut per “la precisió dels detalls i un savi i agosarat ús de materials i sistemes constructius”.

Cargando
No hay anuncios