El premi Crexells de la ‘normalitat’ per a Melcior Comes
BarcelonaEl premi Crexells, que cada any atorga l’Ateneu Barcelonès a la millor novel·la publicada l’any anterior, torna a Mallorca en la seva 90a edició al guanyar-lo l’escriptor Melcior Comes (sa Pobla, 1980) amb Sobre la terra impura (Proa). El 2016 el va guanyar Joan Buades amb Crui. Els portadors de la torxa, que seguia l’empremta dels nazis a l’illa, una edició polèmica perquè el llibre -publicat per una petita editorial illenca- no estava distribuït per les llibreries del país. L’any passat també va haver-hi enrenou per un sistema de vot participatiu i la convocatòria va quedar suspesa. Per aquest motiu, el president de l’Ateneu, Jordi Casassas, es va afanyar a dir que la del 2019 és una edició de “normalitat”.
Una novel·la coral i econòmica
La setena novel·la de Comes, qualificada d’“ambiciosa” i “coral” pel jurat -Ada Castells, David Castillo, Jordi Nopca, Marina Porras i Joan Santanach-, ficciona la història d’una nissaga sabatera d’Inca, inspirada en els empresaris de Camper. “És l’elogi d’una determinada classe empresarial que ha fet moltes bogeries i s’ha vinculat amb el poder; són les elits que van fer una gran aportació als anys 70”, explicava ahir l’autor. També va fer broma dient que en tots els premis Pulitzer sempre hi apareixen fàbriques i per això (i perquè la seva mare li deia que aquesta història no tenia cap mena d’interès) va abordar aquest tema de caràcter empresarial.
“M’interessava bàsicament traçar la història econòmica i vincular Catalunya amb Mallorca”, diu. Sobre terra impura, també finalista del premi Òmnium Cultural i el premi Crítica Serra d’Or 2019, està ambientada en aquesta illa, ben present en l’obra de Comes, com l’última Hotel Indira (2014). “És un lloc fèrtil, una terra on fer diners ha estat molt fàcil, i han depredat el territori”.