Pensament
Cultura11/10/2022

Es pot arreglar el món des de Dénia?

L'escriptor Theodor Kallifatides inaugurarà el 27 d'octubre el Festival de les Humanitats a la ciutat valenciana

BarcelonaDénia, amb prop de 50.000 habitants, és ciutat universitària, gastronòmica (una de les 8 europees que tenen aquest títol atorgat per la Unesco), turística i residencial (amb molts europeus jubilats). També ciutat de cultura, una aspiració que ve de lluny (als anys 80 tenia 7 llibreries; avui només una) i que, segons l’alcalde de la vila, el socialista Vicent Grimalt, segueix vigent. Per fer-la més real, l’aliança entre Ajuntament i Fundació Baleària (tota una institució empresarial amb vocació cultural) és bàsica. I d’ella neix ara la primera edició del Festival de les Humanitats, una iniciativa que també ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana i que, des del punt de vista acadèmic, dirigeix Josep Ramoneda i l’equip de la seva revista, La maleta de Portbou. També s'hi han apuntat totes les universitats del País Valencià.

L’objectiu és convertir Dénia per uns dies en una àgora on pensar el món: humanistes i científics, economistes i historiadors s’hi donaran cita entre el 27 i el 29 d’octubre. Agafarà així el relleu de la Biennal de Pensament que es fa aquesta setmana a Barcelona, Palma i València. A la capital de la Marina Alta, amb la presencialitat com a bandera (no hi haurà transmissions en streaming), s’espera que uns 500 inscrits escoltin i dialoguin amb una trentena llarga de pensadors de diferents camps de les ciències socials, les humanitats i la ciència. El tret de sortida el donarà l’escriptor suecogrec Theodor Kallifatides i a partir d’aquí s’obriran debats sectorials.

Cargando
No hay anuncios

Algunes de les sessions tractaran de l’home biònic i els canvis en el cos humà, la globalització i el tancament de fronteres, els camins de superació del patriarcat, la possibilitat d’evitar les distopies ecològiques, la necessària implicació empresarial en la governança, com habitar el món i les ciutats, la realitat postcovid, i la guerra i la pèrdua de la noció dels límits del poder. Entre els ponents hi haurà científics com els neurobiòlegs Rafael Yuste (Universitat de Columbia) i Mara Dierssen, l’historiador de les ciutats Ben Wilson, l’experta en salut pública Keshia Pollack Porter (Johns Hopkins University), l’historiador mediambiental Troy Vettese, l’estudiosa del gènere i la sexualitat Marta Segarra i l’antropòleg Michel Agier. Tots han estat convocats amb l’objectiu de contribuir a "pensar, enraonar i conviure", el lema no explícit del Festival de les Humanitats de Dénia.