Pompeu Fabra rebrà la Medalla de la Ciutat 81 anys després que li fos concedida

L'Ajuntament de Barcelona va decidir atorgar-la el 1938 però mai l'hi van poder lliurar

Pompeu Fabra a Figueres el 4 de març de 1933
Sílvia Marimon
02/12/2019
2 min

BarcelonaLa Guerra Civil i la llarga dictadura de Franco han fet que moltes coses arribin amb força retard. En el cas de la Medalla de la Ciutat, que l'Ajuntament de Barcelona va acordar concedir a Pompeu Fabra el 24 de febrer del 1938, el lliurament de la distinció es farà 81 anys després. Aquest dimarts es llegirà la declaració que el consistori barceloní va fer el 1938 i es donarà la medalla a Peio Rahola, un dels quatre nets de Fabra.

Aquell 24 de febrer del 1938 tots els grups municipals van acordar per unanimitat atorgar la medalla a Fabra: "La figura del Mestre Pompeu Fabra, un dels forjadors del nostre idioma literari, i les seves activitats en el camp del món científic de Catalunya el fan destacar amb excepcional brillantor, essent obra de justícia que Barcelona, cap i casal de Catalunya, honori amb la seva distinció màxima, que és la Medalla de la Ciutat, la fecunditat de la tasca portada a terme per aquest treballador del pensament", diu el document del consistori que va trobar als arxius de la ciutat Jordi Mir, expert en Fabra i un dels responsables de l'edició de les obres completes de Fabra.

L'acord de l'Ajuntament de Barcelona es va produir en plena Guerra Civil. Fabra, que havia passat els últims mesos de la guerra a Sant Feliu de Codines, va marxar a l'exili la matinada del 24 de gener del 1939 sense recollir la medalla. Segons l'Ajuntament de Barcelona, ni les recerques d'investigadors ni l'hemeroteca han aportat cap document que constati el lliurament de la distinció: "No ho va dir ni a la família ni als amics ni ho va esmentar mai", detalla Mir. "A més, els diaris detallaven tot allò que passava al consistori i no hi hem trobat res". Fabra va morir el 1948 exiliat a Prada de Conflent, va passar moltes penúries econòmiques i la majoria dels seus nets viuen a França.

L'Ajuntament de Barcelona va decidir lliurar la medalla a Fabra, de manera pòstuma, després que el periodista Joaquim Maria Puyal esmentés el fet que se li havia concedit però mai se li havia lliurat quan ell va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Esportiu l'abril de l'any passat. Va ser Mir qui va explicar a Puyal la recerca que havia fet als arxius de la ciutat. Aleshores, el consistori, també per unanimitat, va votar fer arribar a la família de Fabra la medalla. Serà, però, una medalla singular, perquè tindrà el disseny fet per Enric Casanovas. Aquest escultor va ser qui també va dissenyar les medalles que es van entregar als anys 30 a Joaquim Llimona, Apel·les Mestres i Pau Casals. Les actuals tenen el disseny de Frederic Marès, l'escultor a qui la dictadura va encarregar canviar-les.

stats