Els cossos d'un home i el seu esclau apareixen sota la cendra de Pompeia
Descobreixen dues víctimes del Vesuvi en el que va ser una elegant casa als afores de la ciutat
BarcelonaLa lava del Vesuvi no va fer distincions entre els habitants de Pompeia: va acabar amb la vida d'homes i dones, nens i vells, justos i pecadors. L'última evidència és la descoberta de dues noves víctimes de la catàstrofe, un home ric i el seu jove servent. Amo i esclau van morir mentre intentaven fugir de la violenta erupció que l'any 79 va destruir Pompeia, Herculà i Stabia. Vivien en el que va ser una elegant finca amb vistes al mar dels afores de Pompeia, en la part més noble de la vila suburbana de Civita Giuliana, la mateixa en què el 2017 es van localitzar als estables les restes de tres cavalls amb sella de muntar i l'arnès.
L'equip arqueològic va descobrir restes dels dos homes sota una capa de dos metres de cendra i van reconstruir els cossos vessant guix líquid sobre el buit que van formar en la lava i les cendres del volcà. Aquesta tècnica, concebuda per Giuseppe Fiorelli al segle XIX, va permetre reconstruir els cossos de les víctimes, que jeien d'esquena l'un al costat de l'altre. Fins i tot es pot apreciar la roba que duien: l'home ric, una luxosa capa de llana sobre una túnica llarga; el pobre, una túnica curta i prisada. Estudiant les restes i les formes dels cossos els arqueòlegs han deduït que l'esclau feia uns 156 cm d'alçada, tenia entre 18 i 25 anys i tenia “senyals evidents” d'haver fet feines dures. El seu amo feia una alçada d'uns 162 cm, tenia entre 30 i 40 anys i, com l'esclau, va morir amb el cos en posició supina, amb les mans al pit.
Segons les investigacions de l'equip dirigit per Massimo Osanna, sembla que els dos homes van aconseguir escapar-se de la primera pluja de cendres del volcà però van sucumbir a la poderosa explosió que es va produir el matí següent, que “aparentment va afectar la zona des de diferents punts, va envoltar les víctimes i les va cobrir de cendra”. Els cossos van ser localitzats en una habitació de la casa que donava al criptopòrtic, un passadís cobert que conduïa als nivells superiors. “Les víctimes devien estar buscant recer al criptopòrtic, pensant que estarien més ben protegides en aquest espai”, explica Osanna.
Els treballs arqueològics els ha finançat el Parc de Pompeia amb un milió d'euros i volen evitar possibles saquejos de les tombes. El Vesuvi continua sent un volcà actiu. S'hi continuen fent excavacions arqueològiques, tot i que les visites a les ruïnes del parc arqueològic s'han interromput com a conseqüència de la crisi del covid-19.