BarcelonaEl monestir de Sixena no només enfronta les autoritats catalanes i aragoneses pels murals i els objectes conservats al MNAC i al Museu de Lleida. La brigada de patrimoni de la Policia Nacional va confiscar dimecres a la nit un bressol de plata datat entre els segles XVI i XVII i la figura del Nen Jesús que l’acompanya, totes dues peces provinents del monestir, després que la Generalitat impedís que sortissin a la venda en una casa de subhastes barcelonina. El bressol i la figura són béns catalogats i la Generalitat va demanar que es retiressin de la subhasta perquè no s’havia informat el departament de Cultura de la venda i, per tant, no havia pogut exercir el seu dret de retracte. Cultura ha demanat informació del parador de les peces, que ja podrien ser a l’Aragó, a la policia i al ministeri de l’Interior, perquè si haguessin sortit de Catalunya s’hauria infringit la llei del patrimoni cultural català.
Les peces van ser confiscades després de la demanda que l’advocat Jorge Español, representant legal de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, va presentar dimarts als jutjats d’Osca instant el “segrest judicial” del bressol i la figura, perquè el monestir de Sixena és monument nacional des del 1923 i els béns que formen part de conjunts d’aquesta categoria no es poden dispersar.
L’alcalde Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, va explicar ahir que l’última priora del monestir, Angelita Opi, va dipositar 22 peces del monestir al MNAC el 1972, i que el dipòsit es va aixecar el 1993 per ordre de la priora del monestir de Valldoreix, que va donar el bressol i la figura com a mostra d’agraïment a una dona que havia ajudat l’orde a vendre patrimoni del monestir. Segons Salillas, la donació no era possible perquè els béns són “part indivisible” del tresor historicoartístic del monestir. Español assegura que la catalogació que va fer el Govern de les peces com a patrimoni propi quan es va aixecar el dipòsit només era provisional.