Memòria històrica
Cultura12/05/2021

El poeta i brigadista cubà no està enterrat a Montjuïc

No es localitza la fossa de Pablo de la Torriente i es dona per tancada la recerca

BarcelonaLa recerca de les restes del poeta cubà Pablo de la Torriente, que va ser brigadista durant la Guerra Civil, al cementiri de Montjuïc, no ha donat fruits. L’excavació ha descartat l’existència d’una fossa al lloc on, segons les recerques històriques, podria haver estat enterrat, junt amb onze persones més. Els arqueòlegs han excavat la zona fins a topar amb la capa geològica, és a dir, el nivell anterior a qualsevol intervenció de l’home. No hi ha aparegut cap resta humana. El departament de Justícia no iniciarà cap nova excavació per trobar les restes del poeta perquè no hi ha cap altra hipòtesi del lloc d’enterrament, segons informa avui la conselleria. Era la primera vegada que s'exhumava una possible fossa al cementiri barceloní.

Cargando
No hay anuncios

Poeta, periodista i revolucionari, Pablo de la Torriente va ser un intel·lectual cubà autor de diversos contes, assaigs i novel·les. Va marxar de Cuba el 1933 per exiliar-se a Nova York, a causa de la dictadura de Gerardo Machado. Amb l’inici de la Guerra Civil Espanyola, va viatjar a Espanya per fer de corresponsal de guerra. Sense deixar d’enviar les seves cròniques, va acabar formant part de la lluita armada com a voluntari internacional. Va morir en combat a Majadahonda, pels volts del 19 de desembre de 1936, en l’anomenada Batalla de la niebla. Al seu país va convertir-se en un símbol i va ser conegut com El héroe de Majadahonda. A l’Havana hi ha el Centro Cultural Pablo de la Torriente, dedicat al foment de la cultura i la preservació de la seva memòria.

Pablo de la Torriente va ser inicialment enterrat al cementiri de Chamartín de la Rosa, a Madrid. Posteriorment, el cadàver va ser embalsamat i traslladat a Barcelona, amb la intenció de repatriar el cos a Cuba en vaixell. Les despulles, però, no van poder moure’s de Catalunya a causa de la situació de guerra.

Cargando
No hay anuncios

L'Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales va impulsar una investigació que demostrava, amb els registres del cementiri, que Pablo de la Torriente va ser enterrat provisionalment al nínxol 3.772 del cementiri de Montjuïc el 13 de juny de 1937. L’any 1939, ja acabada la guerra, va exhaurir-se el termini d’ubicació temporal i les restes van ser exhumades i traslladades a una fossa. La mateixa investigació feia referència a les recerques dels anys 60 i 70 de l’ambaixada cubana i de la mateixa família del poeta, amb el relat de testimonis orals que asseguraven que la fossa era en el punt que ara s’ha excavat, a pocs metres del nínxol, i que a més de Pablo de la Torriente hi havia onze persones més.

La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Consolat General de la República de Cuba van signar un conveni l’any 2018 per als treballs de recuperació i repatriació del poeta. L'Ajuntament permetria l’accés al cementiri, el departament de Justícia s'encarregaria de l’excavació i la identificació de les restes i el consolat les repatriaria en cas d’èxit.

Cargando
No hay anuncios

Pla de Fosses

L’excavació a Montjuïc ha estat la 35a actuació del Pla de Fosses, el programa que des del 2017 planifica i calendaritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. El Pla ha facilitat la recuperació de les restes mortals de 393 persones. Només 12 d’aquestes persones han estat identificades amb el programa d’identificació genètica, que és el sistema que disposa d’una base de dades amb perfils genètics dels familiars de les víctimes i perfils genètics de les restes localitzades a les fosses. De les 35 excavacions del Pla de Fosses, n’hi ha 12 que han acabat sense la troballa de restes humanes.