Cultura04/09/2015

El ‘poderós’ Don Winslow s’emporta el premi RBA

El guardó de novel·la negra està dotat amb 125.000 €

J.n.
i J.n.

BarcelonaDon Winslow ha guanyat el novè premi RBA de novel·la negra, el més ben dotat del gènere en castellà (amb 125.000 euros). El càrtel, continuació de la novel·la que el va donar a conèixer internacionalment, El poder del perro, està centrada en el narcotràfic a Mèxic. El nord-americà ha publicat una vintena de títols des del 1991, any en què va debutar amb Un soplo de aire fresco. Va començar a escriure el llibre per fragments, quan viatjava en avió, en tovallons de bar o fins i tot durant les expedicions: entre les seves feines hi va haver la de guia de safaris a l’Àfrica i d’excursions a la Xina, la d’assessor en judicis i també la d’investigador privat. Després d’escriure California life and fire (1999), Winslow va decidir embolicar-se en el seu projecte més ambiciós, El poder del perro, que li va costar sis anys de recerca i captura de paraules. El va publicar finalment el 2005 (aquí, a Literatura Random House) i va ser un èxit esclatant.

Deu anys després ha recuperat la història dels protagonistes d’aquell llibre a El càrtel. La novel·la ja és a les llibreries en anglès -les bases del premi permeten que s’hi presentin obres ja publicades en altres llengües- i els drets ja han sigut comprats per Fox perquè Ridley Scott en faci una pel·lícula protagonitzada per Leonardo Di Caprio. “Veia els fets a Mèxic durant l’última dècada i vaig començar a pensar que podria explicar a la gent en clau de ficció què hi estava passant -va dir ahir l’autor, amb el cap afaitat, vestit de negre i amb corbata-. Em va semblar que era el meu deure”.

Cargando
No hay anuncios

La novel·la, que arribarà en castellà d’aquí quatre setmanes i en català d’aquí uns mesos, arrenca amb un Keller retirat en un monestir de Nou Mèxic, dedicat a l’apicultura. Després de tres dècades de lluita contra el càrtel de La Federación i d’aconseguir la detenció de Barrera, rep la notícia que el narcotraficant ha posat preu al seu cap: dos milions de dòlars. Al cap d’uns dies el criminal s’escapa de la presó i Barrera es decideix a endinsar-se una vegada més en una realitat complexa, sagnant i amb unes quantes sorpreses desagradables. “Entre el 2003 i el 2013 ha augmentat vertiginosament la guerra del narcotràfic mexicana -deia ahir Winslow-. Han mort més de 100.000 persones. Hi ha 22.000 desapareguts, entre els quals 131 periodistes. Els càrtels tenien molts diners, amb els quals havien aixecat un autèntic exèrcit. Quan el govern mexicà va decidir acabar amb això, van llançar el seu exèrcit al carrer”. Winslow va dir que, tot i escriure sobre temes tan compromesos, la seva vida no perilla: “Els autèntics herois d’aquesta història són els periodistes mexicans, que s’hi juguen la pell cada dia”. Creu que els càrtels “serien estúpids” si posessin en el seu punt de mira un escriptor de novel·la negra: “Escric ficció i El Chapo és pràcticament analfabet. No sóc Saviano”.

Amb gairebé una dècada d’història, el palmarès del premi RBA de novel·la negra va arrencar distingint Francisco González Ledesma, i des de llavors ha reconegut talent estranger: Andrea Camilleri, Harlan Coben, Michael Connelly o Arnaldur Indridason. L’única dona del palmarès és Patricia Cornwell, que se’l va emportar el 2011.