Festivals

Els pobles també tenen dret a participar en l'avantguarda de les arts escèniques

El festival 'Això al poble no li agradarà', que se celebrà del 30 de maig al 2 de juny, ofereix una vintena d'espectacles d'arts vives a deu municipis de les comarques gironines

GironaFora de l'agenda cultural de Barcelona, en municipis petits lluny de l'efervescència creativa de la capital, no és fàcil gaudir de propostes d'arts escèniques contemporànies, atractives i de qualitat. Sovint, en els equipaments de comarques es destinen pocs recursos a programar espectacles moderns i transgressors, ja que, de manera errònia, s'assumeix que al públic de poble no li interessa saber què es cou a l'avantguarda. Per fer front a tots aquests prejudicis ha nascut el festival Això al poble no li agradarà, que, amb aquest nom irònic com a punt de partida, pretén consolidar una programació trencadora d'arts vives a les comarques gironines.

Concebut com un espai de diàleg entre espectadors, artistes i agents culturals, el festival, que enguany arriba a la segona edició, se celebra del 30 de maig al 2 de juny i ofereix una vintena d'espectacles experimentals en deu municipis gironins. Peces com la ruta de dansa de Luciana Chieregati al Bosc de Can Ginebreda, el joc de taula d'El candidato (o candidata), la performance itinerant Altres mapes de Colectivo Ameno i Diana Gadish, l'espectacle Animal vegetal de David Climent i Pia Nielsen o el concert de música electrònica Pessigolles Danc, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

El cartell, elaborat de manera conjunta, dibuixa sobre el mapa una espècie d'itinerari cultural que passa per Olot, Banyoles, Girona i Figueres, tot fent parada a Mieres, Porqueres, Celrà, Lloret de Mar, Pontós i la Jonquera. "Molts equipaments fa molts anys que programem al territori, i moltíssimes companyies han vingut a viure per aquí, però el focus mediàtic sempre ha estat a Barcelona, així que artistes i programadors ens hem enxarxat per fer un pas més i atrevir-nos a organitzar un festival d'arts vives que ens posi en el focus", explica Galderic Sanmartí, director del Centre Cívic de Porqueres, que afegeix que "hi ha qui creu que la pràctica artística que es fa a comarques és inferior per falta de pòsit cultural, però el públic de poble té el mateix dret de gaudir de propostes contemporànies de nivell, i tenim gestors i gestores que, amb molt de coneixement i cura, treballen per fer-ho possible".

Un circuit d'espectadors interessats en l'art contemporani

Pel nombre d'habitants d'aquestes localitats, el volum d'espectadors potencials és, lògicament, inferior que el de Barcelona. Ara bé, amb iniciatives com aquesta, a més de sumar nous adeptes, també es vol activar el públic perquè es desplaci a les poblacions properes per veure-hi espectacles. "Ens interessa tant que les produccions puguin fer gira pels equipaments sense contraprogramar-nos com que el públic roti per totes les comarques gironines", defensa Aina Baig, directora d’equipaments escènics de l'Ajuntament de Figueres. "Per als ajuntaments que tenim una programació estable i convencional, el festival és una oportunitat per oferir propostes d'arts vives més transgressores que sovint ens costa encabir", conclou.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà dels programadors, també participen en la coorganització del festival tres companyies arrelades a la demarcació gironina, com Nyamnyam, Artistas Salchichas i Lo Relacional, que destaquen el valor de l'aposta: "Per als artistes, espais com aquests de mostra i experimentació són molt importants perquè permeten crear processos contextuals, nous dispositius, plantejar preguntes sobre què és l'art i arribar a llocs molt interessants", defensa Manel Quintana, d'Artistas Salchichas.