PALADARS

Plats i platillos del 1714

Obre El 300 del Born, un nou espai gastronòmic per menjar-se la història

Eva Rexach
11/10/2013
3 min

Sempre és una bona notícia que s'inauguri un nou centre cultural, i si a sobre té les connotacions històriques i emocionals del Born, encara millor, perquè l'espai esdevé aleshores un punt de trobada entre el passat i el present. El Born Centre Cultural -si encara no hi heu anat, aneu corrents a veure'l- té a més un espai gastronòmic que, amb ironia i molta recerca historio-gràfica, també uneix aquests dos temps, de manera que és possible gaudir de receptes pròpies del segle XVIII en un local del segle XXI.

UN CUINER AMB ESTRELLA

Comandat per Jordi Vilà, el cuiner de l'estrellat Alkimia, a qui la Moritz confia tots els seus projectes gastronòmics, El 300 del Born ofereix una extensa carta dividida en dos apartats: Entre batalla i batalla i A la guerra! ; la primera amb propostes per picar, per fer el vermut o l'esmorzar, i la segona amb plats i platillos per fer-hi un àpat més propi del dinar o el sopar. És una carta, a més, farcida de referències històriques, d'ironia i de jocs de paraules que inclou un "diccionari de termes" per no perdre's cap detall. I, perquè tot sigui rodó, col·laboren amb els comerciants de la zona, de manera que la xocolata és de Xocoa, els tes i cafès d'El Magnífico i la fruita seca de la Casa Gispert, per posar tres exemples.

'PACOTILLA' I 'PEDREGADES'

Parlem, així doncs, de l'esmorzar de pacotilla (el farcell que duien els mariners quan embarcaven), que aquí es compon de pa amb tomàquet, sardinetes i allioli; les barretines aixafades (entrepans d'ensaïmades amb diversos farcits, servits calents); els esmorzars de forquilla, una de les propostes més emblemàtiques de la cuina catalana (bacallà a la llauna, capipota amb samfaina, fricandó…); els gustosos entrepans (com el del conseller, a base de peus de porc amb allioli); les diferents propostes per al vermut (fumats, llaunes, salaons, envinagrats); les tapes del segle XVII (no us perdeu les braves Felip V, amb un extra de picant servit en porronet) i les pedregades , la proposta per al berenar: petites degustacions de xocolata per acompanyar el te.

PLATS AMB HISTÒRIA

Com dèiem abans, la història és molt present a la carta d'El 300 del Born, ja sigui amb plats clàssics de la cuina a casa nostra, com l'empedrat i l'esqueixada, aquí en diverses combinacions; o amb les coques de recapte. Però on sobretot la podem trobar és en els platillos, per exemple, els batejats amb els noms dels protagonistes del setge: el platillo d'en Villarroel, de sèpia amb mandonguilles; els menuts de Felip V; el gulaschdels hússars hongaresos, i els nyoquisa la milanesa. I, òbviament, no hi falten tampoc els grans rostits de festa major: el de botifarra amb poma i canyella (el rostit del bastió de Santa Clara) o el conill amb farigola i olives negres (el del bastió de Sant Pere). Per a les postres, un boníssim tiramisú (amb els melindros sucats amb vi de Banyuls) o els clàssics pa amb vi i sucre o pa amb xocolata, oli i sal, entre altres propostes.

UNA CERVESA PER A L'OCASIÓ

Amb motiu de l'efemèride per tots coneguda, els de la Moritz, sempre oportuns, han creat una cervesa commemorativa que només estarà disponible a El 300 del Born.

Es tracta de la 17.14, una cervesa amb gingebre que, d'una banda, remet al setge de fa tres segles i, de l'altra, al 17,14% de sucres que conté el most, el que es coneix com a graus Balling. És una beguda de 7,1º amb un agradable toc picant aportat pel gingebre, una de les espècies més utilitzades a la Barcelona del segle XVIII, i amb aromes de bergamota i cardamom.

EL 300 DEL BORN

EL BORN CENTRE CULTURAL

PLAÇA COMERCIAL, 12 (BARCELONA)

933 102 428

stats