Exposicions

'Plàstic. Genial o pervers?': la nova exposició de la Fundació Carulla

La mostra educativa i artística del Museu Terra aborda l'impacte del plàstic en la sostenibilitat

Alba Mendoza
i Alba Mendoza

BarcelonaÉs ben sabut que el plàstic arriba a la Terra generant un impacte radical, però el que no tothom sap és que el 80% d'aquest impacte, bo o dolent, es decideix en la primera fase de la creació. Així ho explica Núria Vila, comissària de l'exposició Plàstic. Genial o pervers?, que es pot visitar al Museu Terra de la Fundació Carulla a Barcelona fins al 12 de juliol del 2025. La mostra reflexiona, en clau educativa i a través de jocs i obres artístiques, sobre els usos positius i negatius del plàstic en la societat, els impactes ambientals i socials que genera i els reptes actuals que presenta.

Dirigida principalment a centres educatius, l'exposició recorre la història i les qualitats del plàstic per promoure el reciclatge, la innovació i la reducció de residus; desenvolupar una mirada responsable i imaginar un futur més net i sostenible. L’exposició utilitza les obres de diferents artistes per convidar l’alumnat i el públic general a pensar de manera interactiva. Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, afirma que “la cultura té el poder d’inspirar noves preguntes que condueixen a noves respostes perquè remou emocions i consciències". "Per això amb aquesta instal·lació sobre el plàstic, feta a partir de diferents peces d'art, fotografies i audiovisuals, convidem a reflexionar i prendre consciència de l'ús i abús que fem d'aquest material i imaginar noves formes de comportament”, afegeix Esteve.

Cargando
No hay anuncios

El Museu Terra de l’Espluga de Francolí va estrenar la sala d’exposicions a Barcelona el passat mes de febrer, amb la intenció d’acostar el món rural a la ciutat i estendre el seu projecte educatiu centrat en l’educació per a la sostenibilitat de les arts i la cultura. El projecte, nascut el 2018, treballa a partir d’una concepció holística, en què el coneixement científic i l’educació artística s’uneixen. Aquesta unió permet treballar les competències educatives de manera més dinàmica i adient al context de la societat actual. L’exposició és una adaptació de la mostra original que va ser el 2019 a l’Espluga de Francolí i que va tenir molt èxit. Plàstic. Genial o pervers?, com a part del programa del Museu Terra, propicia aquesta simbiosi de coneixements a través d’una mirada artística, científica, històrica i etnològica sobre aquest material descobert el 1862.

L’exposició també ofereix una activitat especial per als grups escolars de totes les edats que es podrà fer de dilluns a divendres amb reserva prèvia. Es tracta d’una dinàmica d’1 hora i 30 minuts basada en l’observació, la interacció amb les obres d’art, el joc i el diàleg per conèixer millor el plàstic i pensar en possibles alternatives. El joc consisteix, per una banda, en observar objectes del museu contraposats als seus homòlegs de plàstic per qüestionar el valor dels objectes i l’ús que se’n fa; per altra banda, es tracta que l’alumnat interactuï amb les diverses obres d’art i reflexioni a partir de les emocions provocades. En definitiva, l’exposició educativa vol ser “un espai on l’alumnat i el públic general puguin descobrir la història i l’evolució del plàstic, des dels seus orígens fins a l’actualitat, i també reflexionar sobre l’ús que en fem, així com sobre els reptes mediambientals i de salut que se’n deriven”, constata Gemma Carbó, directora del Museu Terra.

Cargando
No hay anuncios