ARQUITECTURA
Cultura08/06/2018

Uns pisos amb posidònia guanyen el FAD

El despatx mallorquí TEd’A fa doblet en les categories d’interiorisme i internacional

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaL’ús de posidònia com a aïllament tèrmic a les cobertes de les cases tradicionals d’Eivissa i Formentera té una història centenària i un present esperançador: els arquitectes Carles Olivé, Antonio Martín, Joaquín Moyá, Alfonso Reina i Maria Antònia Garcías, tots ells de l’Institut Balear de l’Habitatge, han guanyat el premi FAD d’Arquitectura per catorze habitatges de protecció oficial a Sant Ferran (Formentera), batejats com Life Reusing Posidonia. El jurat, presidit per l’arquitecta Anna Bach, subratlla la qualitat i “l’aprofitament dels recursos del seu entorn més immediat per plantejar solucions constructives”. També que el projecte és un “exemple de bona pràctica arquitectònica que incorpora criteris de sostenibilitat d’una manera natural”.

A més, l’equip guanyador tenia quatre rivals considerats degans de l’arquitectura espanyola: Guillermo Vázquez Consuegra, José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres i Francisco Mangado. El jurat ha atorgat una menció en la categoria d’arquitectura a la Casa de l’Arquitectura, a la rehabilitada Real Vinícola (Matosinhos, Portugal), de Guilherme Machado Vaz, per la interpretació que ha fet d’un conjunt industrial que té un gran simbolisme en el teixit urbà de Matosinhos.

Cargando
No hay anuncios

L’accent balear dels FAD 2018 continua amb el doblet del despatx mallorquí TEd’A, integrat per Jaume Mayol Amengual i Irene Pérez Piferrer: han guanyat el guardó d’interiorisme per “esprémer les possibilitats de la ceràmica” a Can Picaort, un habitatge de Santa Margalida (Mallorca), i l’internacional per una escola a la localitat suïssa d’Orsonnens, que, com diu el jurat, projecta “una mirada contemporània sobre el sistema constructiu tradicional suís”.

El guardó internacional, atorgat per un altre jurat presidit per Louisa Hutton, l’han rebut ex aequo amb Esteve Bonell, Marc Collomb, Josep Maria Gil i Patrick Vogel pel Parlament del cantó de Vaud, també a Suïssa. Segons el jurat, “l’aspecte refrescant d’aquest esquema radica en la confiança” amb què Bonell,Collomb, Gil i Vogel “col·loquen un element arquitectònic desvergonyidament nou [una coberta de forma piramidal] en un conjunt històric”.

Cargando
No hay anuncios

El guardó en la categoria de ciutat i paisatge ha recaigut en una obra portuguesa: la plaça Fonte Nova, de José Adrião, que consisteix a transformar en un espai públic un antic aparcament sota un viaducte. El jurat destaca que l’autor hagi assumit “la complexitat” del projecte i hagi potenciat “l’ús democràtic” de l’espai públic. També es queda a Portugal el guardó a intervencions efímeres. Carlos Azevedo, João Crisostomos i Luis Sobral han guanyat pel “diàleg poètic amb el paisatge” que van aconseguir amb un Pavelló del Llac les parets del qual estaven recobertes amb miralls.