Un piano per a tothom amb el Maria Canals Porta Cua
La proposta oberta a la ciutadana emfatitza el vessant més social del concurs de piano
BarcelonaTothom qui passa pel passatge Maria Canals amb passeig de Gràcia de Barcelona queda captivat uns segons. O, si no es té pressa, uns minuts. Com ja és tradició, un cop l'any els pianos surten al carrer perquè els curiosos, els aficionats i els professionals puguin tocar-los lliurement. La Marina, que segurament no deu tenir més de deu anys, s'atura per preguntar "si pot tocar Titanic" i, animada pels dinamitzadors, segueix amb l'alegre Aniversari feliç i sorprèn els vianants. Així ha començat aquest dimecres el 66è Concurs Maria Canals, aquest any en versió estiuenca. Es tracta d'una de les iniciatives ciutadanes que impulsa cada any el Concurs Internacional Maria Canals.
A mesura que passa el matí, els dinamitzadors –que intenten convèncer els "qui no han tocat mai el piano"–, aficionats i fins i tot el director del concurs, Jordi Vivancos, no donen treva a l'instrument protagonista. "Té l'avantatge que només prement una tecla o dues ja sona bé", exclama Vivancos. Mentre ell ofereix una rendició al Don't stop me now, al voltant del piano ja no només s'apleguen curiosos, sinó també la presidenta del concurs, Mariona Carulla, a més de Laura Cendrós i Pere Quintana –que "té 104 anys i ha vingut caminant fins aquí"–, entre altres representants de la junta del Maria Canals.
Però la cita només és un tast d'allò que es podrà viure els pròxims dies. Aquest divendres hi haurà la tradicional Marató a la plaça Reial, en què es basteix una programació on els protagonistes són els estudiants i els amants del piano que no s'hi dediquen professionalment. Però el moment més espectacular arribarà el 3 de juliol amb deu pianos disposats al llarg del passeig de Gràcia. Un esdeveniment "que el públic més fidel ja té reservat a l'agenda", afirmen des de l'organització.
El vessant més social
El Maria Canals Porta Cua forma part de l'OFF Concurs, el programa divulgatiu, educatiu i social de l'Associació Maria Canals Barcelona que inclou totes les iniciatives que van més enllà del prestigiós concurs. Entre elles, el Maria Canals Educa, que transporta la passió pel piano als centres educatius, o el Tu Hi Toques, que promou la participació entre tots aquells que s’atreveixin a gravar un vídeo explicant per què toquen el piano i què els n'agrada més, acompanyat d’una breu interpretació musical. El premi: tocar el piano de gran cua al Palau de la Música. "La vocació social és el nostre tret diferenciador", defensen els organitzadors del concurs, que també subratllen el projecte social Em Toca!, el qual ofereix beques a infants per aprendre a tocar l'instrument que va fer famosa Maria Canals.
Enguany, l'OFF Concurs espremerà tota la seva essència per il·luminar la 66a edició del Concurs Maria Canals, que s'ha fet esperar per poder ser fidel als seus principis fundacionals. La versió fresca i estiuenca congrega 57 concursants de 22 països, que seran avaluats entre el 3 i el 15 de juliol al Palau de la Música Catalana per un jurat paritari i intergeneracional.