ART

Perico Pastor: l'art sacre d'un artista ateu

El pintor presenta a la Fundació Vila Casas dues obres per a la basílica dels Sants Just i Pastor

ART SACRE ACTUAL  Pastor entre les obres  La multiplicació dels pans i els peixos i La caiguda del mannà a l'Espai Volart.
Antoni Ribas Tur
09/01/2014
3 min
Regala aquest article

Barcelona.L'artista Perico Pastor bromejava ahir sobre com tots els mitjans es van fer ressò del seu ateisme quan fa set anys va il·lustrar una edició de la Bíblia catalana interconfessional per a Enciclopèdia Catalana. Tot i no creure en l'existència de Déu, Pastor es va entusiasmar amb aquell projecte i ara s'ha tornat a endinsar en l'art sacre. Per encàrrec d'Armand Puig, rector de la basílica dels Sants Just i Pastor, editor de la Bíblia interconfessional i bon amic del mateix artista des d'aleshores, Pastor ha realitzat dues pintures de tema bíblic, La caiguda del mannà i La multiplicació dels pans i els peixos, que es col·locaran a finals d'any a la capella de l'Eucaristia i els Nous Màrtirs del temple. Mentrestant, es poden veure només fins demà a l'Espai Volart 2 de la Fundació Vila Casas, que les ha donat a la basílica.

Amb aquestes dues obres, Pastor ha tornat a jugar fort. A part de fer més il·lustracions de les previstes per a la Bíblia, pels volts d'un miler, les dimensions de les teles (2,5 i 2,6 metres) superaven els formats amb què treballa habitualment i van "col·lapsar" el seu taller des del juny passat fins al desembre, recordava ahir. Les dues obres se sumaran al vidre gravat a l'àcid amb raïm, espigues de blat i branques d'olivera que va instal·lar com a tancament a la capella. La intervenció de Pastor, que va presentar un projecte al bisbat de Lleida per fer diversos vitralls a la Seu Vella -intervenció que està en suspens-, representa l'entrada de l'art contemporani a les esglésies de Barcelona, a banda de les obres de la Sagrada Família. Les dues obres estan realitzades sobre paper, el mitjà tradicional de Pastor, i després enganxades damunt la tela. Només a La multiplicació dels pans i els peixos Pastor va sortir de la rutina i va pintar part de l'obra damunt la tela, a més de pintar en vertical per primera vegada. El paper amb què va fer aquesta obra és de molta qualitat, un paper japonès exquisit que va comprar fa 15 anys i que no havia gosat utilitzar.

Estampetes i obres monumentals

Les dues pintures representen les visions de l'eucaristia en l'Antic i el Nou Testament. "El que més m'interessa del mannà és que podia tenir el gust que volguessis, i que no es podia emmagatzemar", explicava ahir l'artista sobre la seva obra, una gran tela "panoràmica" on va resoldre el poble d'Israel amb un gest "cal·ligràfic".

A diferència del caràcter més "abstracte i gestual" d'aquesta pintura, La multiplicació dels pans i els peixos és més pròxima a l'artista, que va afirmar que li recorda a les estampetes "que els capellans sempre portaven a la butxaca quan era nen". "Interpreto aquesta paràbola com un acte de solidaritat i fraternitat en què una cistella de pans i peixos es pot convertir en aliment per a moltes persones", explicava ahir l'artista. Va utilitzar la versió dels pans i els peixos de l' Evangeli segons sant Joan perquè la troba més "descriptiva i precisa" i també el va captivar el fet que sigui un nen qui ofereix a Jesús les cistelles dels pans i els peixos. Pastor va dir que havia descartat representar el Sant Sopar com a imatge de l'eucaristia al Nou Testament perquè la potència que té no la fa gaire apta per compartir espai amb una altra obra de tema religiós. Finalment va concloure que els temes bíblics són una font "inesgotable".

A més de la breu exposició d'aquestes pintures, juntament amb una desena d'esbossos, Perico Pastor té en cartell una altra mostra a la galeria Trama, Déjà vu, la quarta de l'artista a la sala. Fins al dia 20 la galeria exposa una norantena d'obres de petit format recents de temes marins i urbans, retrats i, sobretot, nus femenins.

stats