Pere Arquillué orquestra una ‘rave’ llibertària dins un bosc de Montjuïc
Julio Manrique dirigeix ‘Jerusalem’, de Jez Butterworth, en l’obertura teatral del Grec
BarcelonaEl títol Jerusalem pot portar a equívocs: l’obra del reputat dramaturg anglès Jez Butterworth no tracta del conflicte al Pròxim Orient, sinó que es refereix al popular himne basat en els versos del poeta William Blake. “Blake deia que ens hem de carregar els mites que ens tiranitzen i n’hem de fer de nous que ens facin lliures”, explica el director Julio Manrique. I això és el que fa també Butterworth amb Jerusalem, “una comèdia shakespeariana de dimensions èpiques” que “explica l’esperit d’Anglaterra amb sentit de l’humor i ironia” i que s’aixeca a l’entorn d’un protagonista excèntric i poderosament atraient, l’anarquista Johnny Byron el Gall, interpretat per Pere Arquillué.
Julio Manrique és l’encarregat de traslladar aquesta obra estrenada ja fa una dècada a Londres a l’escenari del Teatre Grec de Montjuïc, en el que serà la inauguració teatral del festival de l’1 al 3 de juliol. L’amfiteatre natural del Grec es convertirà en una clariana d’un bosc del sud d’Anglaterra, on el Gall viu en una autocaravana i on transcorre la festa paral·lela a les festes populars de Sant Jordi. “És una rave gegant que encomana la celebració del caos i esquitxarà el públic”, assegura Manrique. Hi sonaran des de The Chemical Brothers i The Prodigy fins a la música celta folklòrica que arriba del poble.
Al bosc s’hi reuneixen els adolescents del lloc, en una mena de ritual de pas a l’edat adulta a base d’alcohol, drogues, música, les històries que el Gall els explica i també la flaire de la llibertat absoluta que aquest personatge antisistema no ha perdut. La seva figura és en si mateixa una barreja de mites i llegendes i una escletxa als contes d’elfs, fades, ogres i gegants, un territori entre místic i polític: “Hi ha una exaltació del retorn a la naturalesa màgica, una subordinació a la natura i una insubordinació a la societat hipòcrita i políticament correcta en què vivim. L’obra parla del que és diví i el que és sagrat. És molt emocionant i absolutament divertida, passes de partir-te de riure a l’èpica més elevada”, explica Arquillué.
Al voltant del Gall hi orbiten una colla de joves (Elena Tarrats, Guillem Balart, Adrian Grösser, Clara de Ramon, Anna Castells), el seu amic d’infantesa, la seva ex, un parroquià irreductible o una agent que pretén desnonar-lo per convertir el bosc en zona residencial (noms com Chantal Aimée, Víctor Pi i Marc Rodríguez completen l’extens repartiment). “Són personatges que es poden traslladar a la nostra geografia, reconeixibles en la Catalunya rural”, afirma Manrique. També la importància de la festa major en la vida del poble i l’amor a les tradicions, això sí, amagat sota una pàtina de burla.
L’espectacle, que es podrà veure en temporada al Teatre Romea i al Centro Damático Nacional, durarà tres hores. El Grec per primer cop ha habilitat transport públic nocturn: autobusos llançadora a plaça Espanya i Universitat.