Pep Coll guanya el quinzè premi Joaquim Amat-Piniella
L'obra 'Dos taüts negres i dos de blancs' recrea el Pallars de la postguerra amb uns crims que es van voler ocultar per no tacar la imatge de l'Espanya franquista
Barcelona'Dos taüts negres i dos de blancs', de Pep Coll, ha resultat guanyadora als premis Joaquim Amat-Piniella, que enguany celebren la seva quinzena edició. Des de fa nou anys, el certamen concedeix el seu guardó a una obra ja publicada. La novel·la recrea els crims del 1953 a Carreu, al Pallars, en què uns masovers van assassinar tota una família veïna. El premi, organitzat per Òmnium Cultural i l'Ajuntament de Manresa, s'ha atorgat aquest vespre a l’Auditori de la Plana de l’Om de Manresa.
Coll reconstrueix a la seva última obra aquests crims, dels quals es va tapar la investigació per no donar una mala imatge de l'Espanya franquista. El delicte va quedar impune, tot i que els veïns de la zona sabien qui havien estat els assassins. L'obra reflecteix l'esperit envejós i venjador de la postguerra i explica, a través d'un cas local, la situació de tot un país sotmès a una dictadura.
L'escriptor de Pessonada (Pallars Jussà), que viu a Lleida des de fa molts anys, s'ha endut el premi que consisteix en una escultura de l'artista manresà Ramon Oms. El jurat, format per Jordi Finestres, Toni Mata, Llorenç Capdevila, Montserrat Caus i Jordi Estrada, ha triat aquesta obra d'entre les altres dues finalistes: 'Les llavors del silenci', d'Àlvar Caixal, i 'El nét del pirata', de Manuel Cuyàs.
Pep Coll és un dels escriptors més reconeguts del panorama literari català. A les seves obres, ha recreat l'esperit del Pirineu, tan geològicament com de manera social i mitològica. Entre les seves obres, destaquen llegendes pirenaiques com 'Quan Judes era fadrí i sa mare festejava' (1986) i 'Muntanyes maleïdes' (1993), així com novel·les juvenils com 'Què farem, què direm?', que va ser Premi Gran Angular el 1991.