INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura11/06/2019

El PEN ja té llum verda dels socis per denunciar Carme Arenas

Reclamen més de 600.000 euros a l’expresidenta de l’entitat cultural

Valèria Gaillard
i Valèria Gaillard

BarcelonaEls cinc-cents socis del PEN Català estaven convocats ahir per celebrar una assemblea general extraordinària amb un únic punt en l’ordre del dia: la proposta i aprovació de l’exercici, en nom de l’associació, de l’acció de responsabilitat prevista en l’article 322-17 del Codi Civil de Catalunya contra Carme Arenas Noguera pel rescabalament dels danys econòmics causats a l’associació PEN Català, durant el temps que va ser presidenta i secretària general de la junta directiva: en total 16 anys.

Van assistir a l’assemblea, celebrada al Col·legi de Periodistes, un centenar i escaig de socis, i gairebé un altre centenar van votar per delegació. Dels 198 vots emesos, 169 van sortir a favor de l’acció de responsabilitat, 24 en contra i cinc en blanc. La junta, doncs, té llum verda per estudiar i decidir si emprèn la via judicial contra Arenas. “Em prenc aquest resultat amb molta tranquil·litat -va declarar l’escriptora i traductora al sortir de l’assemblea-. Em sento en una situació d’indefensió total i no s’ha volgut mediar en cap moment”, va afegir. “Sempre hi ha hagut moltes irregularitats al PEN Català”, va reblar. D’altra banda, l’actual presidenta de l’entitat, Àngels Gregori, va destacar que havia sigut una assemblea “difícil i tensa”, però es mostrava satisfeta perquè l’actual junta ha rebut el suport massiu dels socis i en surt reforçada.

Cargando
No hay anuncios

En total, la xifra que es reclama a Arenas supera els 600.000 euros, però si se li reconeixen sis anys de comissió de serveis a raó de 3.000 euros al mes, aleshores la xifra sense justificar baixaria fins a 370.000 euros. “Els números parlen”, comentava el professor Francesco Ardolino, membre del PEN Català. “En la reunió no he sentit cap justificació per part de l’antiga presidenta i no sabem exactament on han anat a parar aquests diners: si hi ha hagut malversació, l’acció més sana és que l’entitat mateixa hi posi remei, això no és un cas Palau”.

L’honorabilitat de la institució

El que alguns van considerar un exercici de màxima transparència, però, per a d’altres va ser un vot convocat a correcuita i sense la informació necessària per poder decidir. Es van poder sentir diverses veus que van sortir en defensa d’Arenas, com les de Narcís Comadira i Toni Sala, que van recordar que havia dut l’entitat a altes cotes de visibilitat i activitat fins aleshores mai vistes. D’altres van plantejar la precarietat amb què treballen moltes institucions culturals que han de fer mans i mànigues perquè surtin els números. Bel Olid, presidenta de l’AELC, va recordar que és important preservar l’honorabilitat de la institució. “És perillós judicialitzar el problema, però silenciar-lo encara ho és més”.

Cargando
No hay anuncios

Al maig van transcendir unes suposades irregularitats en els comptes de l’entitat que ja es coneixien des de fa gairebé un any i es va decidir demandar en l’acció de responsabilitat Carme Arenas, a qui es demanaria “el rescabalament dels danys econòmics causats a l’associació PEN Català”, quan va ser presidenta (2010-2018) i quan exercia de secretària general (2002-2010) sota presidència de Dolors Oller. Cal recordar que el càrrec de president del PEN és honorífic, però es paguen viatges, despeses de representació i projectes concrets. Algunes de les factures de la presidenta haurien pujat a 100.000 euros.