Patrimoni

Els Mossos recuperen un manuscrit teatral del segle XVII inspirat en una llegenda de Montserrat

La policia també obté una creu processionària del segle XVI robada als anys 80

BarcelonaUn manuscrit teatral del segle XVII i una creu processionària del segle XVI són dues de les peces recuperades en dues operacions de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra. D'una banda, el ciberpatrullatge va permetre detectar una persona que, a través de webs de compravenda d'antiguitats, oferia documents que podrien haver estat extrets o espoliats, entre els quals hi havia "un manuscrit teatral d’interès històric", titulat A la Virgen de Montserrat Acto o Comedia compuesta por el muy Reverendo P. Valentín Céspedes. Es tracta d'una obra escrita en vers i inspirada en la llegenda de fra Garí de Montserrat. Segons han explicat els Mossos aquest dijous, "la inscripció manuscrita de l’exemplar vincula l’obra i l’autor P. Valentín Céspedes, jesuïta, amb l’abadia de Montserrat", la qual cosa, "juntament amb les bones condicions de la Biblioteca de l’Abadia de Montserrat", ha motivat la decisió que el manuscrit sigui dipositat a l'abadia.

La investigació va començar l'11 de novembre del 2022, quan els agents van localitzar "un perfil que oferia a la venda diferents documents antics d’institucions catalanes medievals, interns d’Ajuntaments, d’administracions de caràcter senyorial i jurisdiccional, així com capbreus i eclesiàstics, alguns dels quals amb valor històric i de diferents fons documentals, amb aparença d’haver estat extrets o espoliats". L’investigat, que "estava oferint moltíssim material", els venia informant en la mateixa descripció dels productes que podria tractar-se de documents procedents d'arxius públics. Més endavant, el 3 de febrer d'enguany, es va dur a terme "una inspecció policial al venedor".

Cargando
No hay anuncios

En total es van intervenir 51 documents, 23 dels quals li van ser retornats. Uns altres 28 han estat considerats de domini públic i han estat lliurats als arxius d’on procedien o s’han dipositat en biblioteques acreditades, on s’integraran al seu fons patrimonial. Tot l’inventari de l’investigat provenia de l’herència d’un familiar que era col·leccionista d’antiguitats i que no disposava de documentacions de compra per aportar la traçabilitat de les peces, així com tampoc cap llibre registre de col·leccionista, ni cap inventari.

Cargando
No hay anuncios

Un robatori del 1981

En una altra investigació, els Mossos van recuperar una creu gòtica processionària del segle XVI que havia estat robada de la parròquia de Santa Maria de Sant Martí Sarroca l’any 1981, un delicte que en el seu moment va investigar la Guàrdia Civil. Els lladres van arrencar la imatge del Sant Crist d'ivori que presidia l’altar major, de dos calzes de plata, dos reliquiaris i dues creus processionàries de plata, una del segle XIV i una altra del segle XVI. La que han recuperat els Mossos és la del segle XVI, que es va poder localitzar gràcies a l’avís del bisbat de Sant Feliu de Llobregat, que va tenir coneixement que aquesta creu s’havia de vendre en una subhasta el 17 de novembre organitzada per una empresa especialitzada en aquest tipus de compra i venda d’antiguitats. "Tenia un preu de sortida de 10.000 euros, i una estimació d'entre 20.000 i 30.000 euros", expliquen fonts policials.

Cargando
No hay anuncios

Els investigadors van contactar amb l’empresa i, després que el responsable d'aquesta no pogués acreditar-ne la propietat ni aportar documents de compra, la van recuperar. La creu va ser dipositada al bisbat de Sant Feliu de Llobregat el 10 de novembre.