Urbanisme

La Generalitat compra l'únic plànol conegut del projecte original del pla Cerdà

La planimetria, dibuixada a mà, mostra les 90 illes urbanes de l'Eixample i ha costat 11.000 euros

Imatge de la planimetria adquirida per la Generalitat
2 min

BarcelonaEl 1855, el ministeri de Foment va ordenar a Ildefons Cerdà i al seu equip un plànol dels voltants de la ciutat de Barcelona per a la formació del projecte de l’Eixample. Cerdà o algun col·laborador proper –l'autoria és desconeguda– va elaborar a mà una litografia que plasma de manera metòdica totes les particularitats del pla Cerdà. Amb llapis s'hi van dibuixar les illes urbanes i amb tinta negra el nom dels carrers, barris i alguns edificis. Es tracta de l'única planimetria coneguda del projecte original del pla Cerdà i aquest dimecres la Generalitat l'ha adquirit en una subhasta per 11.000 euros. El plànol formarà part de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

La planimetria està formada per prop de 90 illes urbanes de l'Eixample limitades pels eixos viaris principals, com la carretera de Madrid-València, la carretera de Sant Boi i la carretera del port. Al nord limita amb el recorregut del ferrocarril i a l’est amb la Barceloneta. L’Eixample creix a l’oest de la Barceloneta, situada a partir d’un eix sud-est/nord-oest que neix de les Drassanes cap a la carretera de València/Madrid. El dibuix correspon al plànol que es va imprimir per ordre del ministeri de Foment i consta de 36 fulls de 43x29 centímetres cadascun.

A banda de la compra d'aquest plànol, durant la subhasta la Generalitat va exercir el dret de tempteig per a l’adquisició de 68 lots de documents, majoritàriament formats per pergamins dels segles XIII-XVII provinents del Mas Mascort de Palol (Quart, Gironès). Aquests documents es destinaran a l’Arxiu Històric de Girona. També va comprar l’obra de Jacques de Cassan La recherche des droicts du Roy et de la couronne de France sur les royaumes, duchez, comtés, villes et païs occupez par les princes estrangers (París, 1632), dedicada al cardenal de Richelieu i "de molt interès per a la història de Catalunya del segle XVII", segons el departament de Cultura. És un exemplar que va pertànyer a Antonio Cánovas del Castillo, que hi va deixar notes manuscrites i el seu exlibris, el qual també es destinarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya. L'import total d'aquestes adquisicions és de 8.550 euros. 

stats