Patrimoni
Patrimoni19/08/2022

L'església gòtica de Santa Maria de Camprodon necessita 230.000 euros per reparar un esvoranc

Reclamen a les administracions recursos urgents per revertir el deteriorament del temple

ARA
i ARA

BarcelonaCrida ciutadana per recollir fons per a la reconstrucció de part de la coberta de l'església gòtica de Santa Maria de Camprodon (Ripollès), on ha aparegut un esvoranc de grans dimensions, tal com informa l'ACN. Es tracta d'un temple iniciat el segle XIV. El 2 de juny passat, uns veïns van alertar del forat d'uns 40 metres quadrats al vessant nord, on hi ha la capella de Sant Víctor. Des de llavors, un grup de camprodonins, juntament amb el capellà de la parròquia, reclamen al bisbat de Vic i a les administracions recursos urgents. Mentrestant, han obert una campanya a internet per recollir fons. Xifren en 230.000 euros el cost per consolidar la teulada i preveuen uns treballs en quatre fases. De fet, ja s'està treballant en una primera etapa que requereix una inversió de 50.000 euros.

Els impulsors de la campanya apel·len a la responsabilitat de la societat i les administracions de preservar aquest patrimoni per a les noves generacions. Per això han iniciat una campanya de recollida de fons a través d'una pàgina web on hi ha tota la informació.

Cargando
No hay anuncios

"Ningú voldria tenir el teulat de casa seva ensorrat. Tenim l'obligació moral i cívica i la responsabilitat patrimonial de restituir-lo", explica a l'ACN Ferran Vila, membre del consell parroquial de Camprodon, una entitat formada per veïns del poble que de manera voluntària ajuden en les tasques de manteniment de la parròquia i donen suport al rector.

L'església de Santa Maria és un temple de grans dimensions amb una de les naus centrals més amples de les comarques gironines. En els últims anys s'hi han fet algunes obres de millora, com ara la de la coberta de les capelles del Baptisme i del Remei. Tot i això, Vila alerta que el conjunt del teulat, que fa uns 1.000 metres quadrats, està en un estat precari i que caldria redactar un pla de prevenció i consolidació perquè s'ha vist que "el manteniment que s'hi feia periòdicament ha resultat insuficient".

Cargando
No hay anuncios

A part de ser l'església parroquial, el temple també acull mobiliari litúrgic, corones i altres elements patrimonials que pertanyen a tota la vall de Camprodon i que estan exposats i preservats a la capella de Sant Víctor, que és precisament on hi ha hagut l'esvoranc per la part exterior del teulat. Des de dins de l'església, però, només s'aprecien algunes humitats i danys en la pintura. I és que l'esfondrament va ser al primer nivell de la coberta, la que dona a l'exterior i està formada per una complexa estructura de pilars de pedra i fustes que suporta la teulada. El segon nivell, que es veu des de dins, està fet per voltes de pedra i arcs torals.

Al marge de malmetre una part del sistema elèctric, també es tem que el forat pugui fer-se més gran. "La capella del costat, la del Sagrat Cor, també està a punt de trencar-se. La tenim apuntalada de manera precària, però en poc temps també podria ensorrar-se i crear un forat de 70 metres quadrats més", afegeix Vila.

Cargando
No hay anuncios

L'església de Santa Maria de Camprodon, amb capacitat per a mig miler de persones, acull missa diàriament. Tanmateix, com en la majoria d'espais de culte, la minva de fidels ha provocat que l'espai estigui sobredimensionat per a l'activitat que s'hi acull. "També la fem servir per a actes populars i concerts perquè l'acústica és excepcional", explica a l'ACN Valentí Clarena, un veí de Camprodon i director de coral. A parer seu, l'església està "desaprofitada", i creu que s'hi podrien celebrar moltes activitats més.

Cargando
No hay anuncios

El bisbat no concreta inversions

El rector de la parròquia, Joan Ndizeye, afirma que el bisbat de Vic és conscient de la preocupació dels feligresos, però admet que no hi ha recursos. "Tenen molts edificis per mantenir, i segurament ens ajudaran en alguna cosa, però no es pot assegurar que sigui immediatament", ha dit el responsable del temple després de la visita que va fer el bisbe per conèixer l'abast de la situació.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà del suport que puguin aconseguir del bisbat de Vic, el grup també espera poder comptar amb ajuts al patrimoni de la Diputació, la Generalitat i ens locals, i així fer front a la important despesa. "Seria una gran anomalia permetre que es deteriorés", conclou Vila.