Equipaments

El Born serà un museu que explicarà la història del segle XVI al segle XX

Totes les sales es reformularan i els programes de memòria continuaran en altres espais

BarcelonaEl Born Centre de Cultura i Memòria canviarà de nom. Els responsables de l'equipament encara no saben com es dirà, però el que és segur és que a partir del setembre ja no serà el Centre de Cultura i Memòria, sinó un equipament museístic que cobrirà sobretot l'Edat Moderna i que dependrà del Museu d'Història de Barcelona (Muhba). Es reformularan totes les seves sales i, en cadascuna d'elles, s'explicaran diferents aspectes de 500 anys d'història. A la Sala Castellví, Europa Urbes, 1500-2000 mostrarà com han perviscut les ciutats europees; a la Sala Villarroel es podrà veure Barcelona 1700, la ciutat gremial; i a la Sala Casanova l'exposició repassarà la industrialització de Barcelona. Hi haurà també diferents recorreguts per l'espai arqueològic que relataran el creixement del barri de la Ribera i el seu arrasament després de la guerra del 1714, i un espai específic d'interpretació per al rec Comtal. D'altra banda, en un espai obert, una exposició mostrarà com es va idear i construir el Mercat del Born. A més, l'equipament vol obrir un espai per als més petits.

"El Muhba és un model reeixit. És una constel·lació d'estrelles [té diferents equipaments i centres d'interpretació] i utilitza la ciutat per explicar la seva història", explica el regidor de Cultura, Xavier Marcé. "Fins ara no s'explicava prou bé el període que va des de finals de l'Edat Mitjana fins al segle XX, i el Born és el lloc ideal per fer-ho", afegeix. Marcé ha assegurat que tot es farà pràcticament en un temps rècord: "Serà tot força immediat. Iniciarem la transformació per poder-lo obrir com un nou museu per Santa Eulàlia (el 12 de febrer del 2025)". El pressupost per reformular el centre serà d'1,2 milions d'euros al llarg de tres anys, i les diferents sales aniran obrint les portes de manera progressiva. L'última a inaugurar exposició serà la Sala Villarroel, la primavera del 2026.

Cargando
No hay anuncios

El regidor de Cultura ha volgut aclarir que el consistori barceloní no renuncia a parlar de memòria. Fins al cessament de l'exdirectora del Born, Marta Marín-Dòmine, l'octubre de l'any passat, aquesta era una de les principals missions de l'equipament. "Els programes de memòria continuaran existint, però es poden fer a qualsevol altre lloc de la ciutat: al castell de Montjuïc, a la Model...", diu Marcé.

Continuarà la recerca

"Tinc un gran respecte per les feines que s'han fet anteriorment i la pluralitat de sensibilitzacions i apropiacions que hi ha hagut abans", assegura Joan Roca, director del Muhba i ara també del Born. "No hi ha un canvi radical, sinó que es fa un zoom i es posen uns marcs de referència més amplis –afegeix–. El Born explicarà un procés de modernització de 500 anys. S'explicarà la revolució lliberal, el colonialisme, el moviment obrer, la innovació artística, l'ambició de capitalitat europea...".

Cargando
No hay anuncios

El fet que s'ampliï el marc cronològic i temàtic és quelcom que valora positivament l'historiador Borja de Riquer, que forma part de l'equip assessor del projecte: "No es restringeix al 1714, que continua sent el fil conductor. S'explica com era la ciutat abans, com és derrotada, però també com es recupera i esdevé una de les grans ciutats industrials d'Europa al segle XIX. Al segle XIX Catalunya no mira Madrid, sinó que mira Europa i hi ha una renovació cultural vinculada als corrents culturals europeus". Explicar des de diferents punts de vista aquest període que va de finals de l'Edat Mitjana al segle XX era, segons Borja de Riquer, una assignatura pendent: "No hi havia un museu permanent que expliqués com era la ciutat a l'època moderna i contemporània".

Mentre es renoven totes les sales, el Born continuarà obert i, fins al setembre, es mantindrà la programació que va idear Marín-Dòmine. No hi ha exposicions temporals previstes al marge de les que va programar l'exdirectora de l'equipament. Roca insisteix en el fet que es continuarà fent recerca i, per tant, la previsió és que es continuï excavant al jaciment. El director del Muhba assegura que tot el projecte s'ha fet amb la participació de 24 experts i el Servei d'Arqueologia de Barcelona. Per la seva banda, Marcé recalca que el Born ha de ser un equipament de proximitat obert a les entitats. De fet, la previsió és que l'ala sud-oest del Born serveixi per a múltiples usos i pugui encabir activitats ciutadanes. Tanmateix, enmig de la roda de premsa, una treballadora de l'equipament ha lamentat que el programa de mediació, que fa cinc anys que es fa i que té contacte amb 270 entitats, no continuarà.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'Ajuntament de Barcelona, la mediació continuarà però amb un altre equip. "Un cop finalitzat el Pla Estratègic del Born CCM 2019-2023, en la nova etapa que enceta el Born integrat dins del Muhba, les activitats que formaven part del projecte BornLab es replantejaran. En gran manera seran assumides pel Servei Educatiu d’El Born, tal com s’havia fet abans del 2019, i s’adaptaran a la realitat del nou projecte del Born-Muhba".