Política cultural

L'Associació de Museòlegs denuncia el concurs per escollir el nou director del Museu d'Història de Barcelona

L'entitat considera que no es garanteix la igualtat d'oportunitats ni els drets dels candidats

ARA
2 min
MUHBA a la Plaça del Rei

BarcelonaEl concurs públic que va convocar el 15 d'abril l'Ajuntament de Barcelona per escollir el nou director del Museu d'Història de Barcelona està sent força controvertit. L'actual director, Joan Roca, que ha ocupat el càrrec durant 17 anys, es jubila aquest desembre, i l'Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya ha presentat un recurs de reposició perquè volen que es defineixin millor alguns punts de la convocatòria. "Creiem que podria afectar la igualtat d'oportunitats i drets fonamentals dels candidats", asseguren en el recurs.

Entre els punts que creu que s'han de revisar, es destaca que la convocatòria és per lliure designació. "Això vol dir que es fa sense cap barem de puntuació i amb un alt grau de discrecionalitat", lamenten. Demanen que s'especifiqui el barem i les puntuacions que s'utilitzaran perquè es limiti l'arbitrarietat del tribunal. Els museòlegs també demanen que figuri el sou brut de la feina, tal com ha demanat el Síndic de Greuges de Catalunya en altres convocatòries públiques, com per exemple al CCCB. També creuen important que se n'especifiquin altres aspectes. Per optar al càrrec de director, es demana acreditar una experiència mínima de tres anys en llocs de direcció, però no concreta que sigui en museus o equipaments patrimonials. "Aquest punt cal acotar-lo per no permetre l'arbitrarietat que ja s'ha donat en altres convocatòries amb el mateix redactat", asseguren en el recurs de reposició. Una altra petició és que es demani el nivell C de català.

L'entitat que agrupa els museòlegs també reclama que els coneixements de museologia, gestió de museus, o història i patrimoni constin en les competències requerides per optar al càrrec. "Creiem que no es té en compte el Decret 232/2001, de 28 d'agost, sobre el personal tècnic i directiu de museus, que requereix que un director ha de tenir titulació superior universitària i els coneixements necessaris sobre museologia i sobre la temàtica del museu", asseguren.

stats