Patrimoni

Collboni atura la reconstrucció de l'Escola del Mar

L'Ajuntament de Barcelona havia signat el 2023 un protocol d'actuació per recuperar l'edifici de l'arquitecte Josep Goday

4 min
L'Escola del Mar

BarcelonaLa reconstrucció de l'Escola del Mar, el mític edifici de Josep Goday a la platja de la Barceloneta, destruït per l'aviació feixista durant la Guerra Civil, havia de ser una de les grans recuperacions patrimonials de Barcelona, però, segons ha pogut saber l'ARA, el projecte ha quedat estroncat amb el canvi de govern a l'Ajuntament de Barcelona. Estava previst que la rèplica de l'edifici fos una de les seus de la biennal d'art Manifesta, que se celebrarà al setembre. L'aleshores alcaldessa Ada Colau n'havia anunciat la reconstrucció el març de l'any passat, amb una aportació inicial de 300.000 euros per tirar-la endavant i una ubicació possible al parc que hi ha al final de la rambla del Poblenou.

Ara, però, el govern actual de Jaume Collboni (PSC) l'ha descartat i acusa els seus predecessors de no haver fet bé la feina: "L’anunci de recuperació de l’Escola del Mar per part de l’anterior equip de govern no va anar acompanyat del planejament i les actuacions necessàries per fer-lo possible. Això feia inviable ja d’entrada la seva realització en coincidència amb la biennal d’art Manifesta, tal com s’havia anunciat. En aquests moments, aquest projecte no està sobre la taula", asseguren fonts municipals.

En canvi, l'equip de govern anterior ho nega. "El projecte per a la reconstrucció de l'Escola del Mar es trobava encarrilat a finals del darrer mandat –afirmen fonts de Barcelona en Comú–. S'havia enllestit un primer informe favorable que, tot i que descartava la ubicació original (la del 1921), al final del carrer Atlàntida, per motius urbanístics, confirmava la viabilitat del projecte a primera línia de mar si es trobava un espai alternatiu". Durant el govern dels comuns es van estudiar "sis localitzacions alternatives al llarg del passeig Marítim", dues de les quals es van considerar "idònies". "O bé integrada als actuals jardins al final de la rambla del Poblenou o bé al costat de l'actual esplanada del Fòrum, al carrer Josep Pla, com a part de la urbanització del front marítim en aquesta part de la ciutat".

Aquest segon informe va ser presentat el maig del 2023, poc abans de les eleccions municipals, amb la previsió que el govern entrant escollís la ubicació i continués amb els canvis de planejament necessaris. "Malauradament, ja a inicis del nou mandat el govern actual va comunicar a l'Icub [Institut de Cultura de Barcelona] la decisió purament política de no prioritzar aquest projecte i, després d'un any sense moure una sola peça, sembla que ara el descarten definitivament", lamenten des de Barcelona en Comú.

Un referent pedagògic

L'edifici original de l'Escola del Mar es va construir el 1921 a la vora del mar, a la Barceloneta. Va esdevenir un referent pedagògic durant la Segona República, fins que va ser destruït durant un bombardeig italià el 1938. Les bombes feixistes van acabar amb l'edifici, però no amb les idees que l'havien inspirat, perquè l'escola continua avui en funcionament al Guinardó. Colau va fer l'anunci de la reconstrucció solemnement al Saló de Cent en un acte amb un centenar d’escolars de la ciutat que participaven en el concurs Les escoles dibuixen la ciutat, promogut precisament per l'Escola del Mar. Als alumnes d'aquesta escola els va quedar gravat el compromís de l'alcaldessa, i van preguntar a Collboni què estava fent per complir el compromís municipal quan l'alcalde els va visitar poc després d'assumir l'alcaldia. "Als infants de l'escola els va dir que no en tenia coneixement, i aquell mateix dia va demanar explicacions sense donar el tema per tancat", recorda la directora de l'Escola del Mar, Teresa Guillaumes. Tanmateix, l'Ajuntament ha aturat el projecte.

L'Escola del Mar en una reproducció portada a terme per l'alumnat de 4rt d'ESO de l'Institut Joan Salvat-Papasseit de la Barceloneta. Està exposada a la Casa de la Barceloneta 1761 fins al 31 de juliol dins l'exposició 'Una escola a trenc d'onada'

Un protocol d'actuació incomplert

La reconstrucció de l'Escola del Mar la impulsa des de fa més d'una dècada el net de Goday, el també arquitecte Marc Cuixart. "La ubicació és una excusa per no reconstruir l'edifici, perquè si hi hagués voluntat política hi ha diferents emplaçaments proposats per mi mateix i l'anterior director de Barcelona Regional, Josep Bohigas, al llarg de la costa, més al nord, cap al Besòs", adverteix Marc Cuixart. Precisament, l'anterior govern municipal va signar un protocol general d'actuació, que ha quedat incomplet, amb Cuixart, Barcelona Regional, l'Icub i l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya. Cuixart havia de fer d'assessor del projecte i vetllar per la qualitat del resultat, juntament amb el també arquitecte Ricard Balcells. Barcelona Regional havia d'executar el projecte de l'edifici i la direcció d'obres. L'Icub havia d'aportar 300.000 euros per al finançament del projecte i la direcció d'obres. I l'Institut d'Arquitectura Avançada s'havia d'encarregar de la recerca i l'estudi sobre el projecte.

Segons el mateix protocol, la ubicació definitiva l'havia de decidir l'arquitecte de Barcelona. Estava previst que l'edifici quedés a disposició de Manifesta entre l'abril i el desembre d'enguany perquè hi poguessin fer els programes públics. "Coincidint amb el centenari de l'escola el 2023, amb la reconstrucció volíem regalar a Barcelona i al país un centre de debat pedagògic", diu la directora de l'Escola del Mar. D'altra banda, en un acte a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el grup impulsor del Museu de l’Educació i la Pedagogia de Catalunya va reivindicar l'Escola del Mar reconstruïda com a epicentre del museu homònim, que tindria diferents centres per tot el país.

Ara Marc Cuixart té previst parlar del projecte de reconstrucció de l'escola en la pròxima edició de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada. "Tinc dos enfocaments per a la meva ponència: un d'optimista, en què l'Ajuntament de Barcelona agafa les regnes del projecte, i un de pessimista, que és denunciar públicament la doble destrucció de l'Escola del Mar, el gener del 1938 i ara, perquè els polítics no entomen l'oportunitat d'or de reconstruir l'edifici", diu Cuixart.

stats