París fa realitat el somni de Christo d’empaquetar l’Arc de Triomf
S'han fet servir 25.000 metres quadrats de tela en unes obres que han costat 14 milions d'euros
BarcelonaParís va ser una ciutat essencial per a Christo (1935-2020): va fugir de la seva Bulgària natal per instal·lar-s'hi quan tenia poc més de vint anys, va fer tota mena de feines per sobreviure-hi i va conèixer la seva companya de vida i en l’art Jeanne-Claude (1935-2009) mentre pintava un retrat de la seva mare. Aquella primera estada a la Ciutat de la Llum va ser decisiva perquè va començar a assajar amb objectes els empaquetats que els van convertir en dos dels artistes més populars del segle XX. Encara que pòstumament, ahir Christo i Jeanne-Claude ho van tornar a fer, amb la inauguració de l’Arc de Triomf embolcallat amb 25.000 metres quadrats de tela de polipropilè platejada i blava i tres quilòmetres de corda vermella.
L’Arc de Triomf estarà empaquetat fins al 3 d’octubre. Les obres les ha dirigit el nebot de l’artista, Vladimir Javacheff, i han costat 14 milions d’euros, finançats amb la venda dels treballs preparatoris, donacions i patrocinis. A més, Christo va cedir els drets dels productes derivats que se'n puguin fer, com imatges i souvenirs. L’Arc de Triomf tenia un gran valor sentimental per a la parella d’artistes, perquè es van citar per primera vegada sota l’arc. “Ho tenia tot preparat, cada detall. Nosaltres només hem seguit les seves instruccions”, explicava Vladimir Javacheff.
El projecte d’empaquetar l’Arc de Triomf es remunta als primers anys 60 i les obres han durat cinc anys, un termini extraordinàriament curt si es compara amb els vint anys que Christo va esperar per poder empaquetar el Reichstag. Un dels aspectes més destacats en l'obra de l’Arc de Triomf és que es reciclaran tots els materials que s’han fet servir. Un altre és la textura aspra de la tela: la rugositat es va aconseguir escampant-hi a sobre 400 quilos d’alumini en pols. El mateix artista va seleccionar el 2019 el teixit que volia fer servir des del mateix monument estant. En l'embolcallament de l’Arc de Triomf, que està dedicat als caiguts en la Primera Guerra Mundial, hi han participat 1.200 persones, entre tècnics d’altura, enginyers, bombers, fusters i altres professionals.
Maltractat pels 'armilles grogues'
L’Arc de Triomf és el segon gran monument parisenc empaquetat per Christo i Jeanne-Claude després del Pont Neuf el 1985, una obra que va suposar un punt d’inflexió en la seva trajectòria i els va fer coneguts arreu del món. Christo deia que no li agradava parlar de política, sinó d’art, però ahir les autoritats que van participar en la inauguració van aprofitar l’acte per llançar missatges de caràcter polític: després de dir que l’Arc de Triomf empaquetat és la realització d'“una vella bogeria”, el president francès Emmanuel Macron va recordar que l’obra de Christo és com un bàlsam per al monument perquè va “patir” la indignació de centenars d’armilles grogues que el van vandalitzar amb pintades contra Macron i destrossant algunes de les escultures el desembre del 2018. L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, va assegurar que en el futur els vianants dominaran les ciutats després de la polseguera que ha aixecat que es talli el trànsit de l’Arc de Triomf mentre estigui empaquetat.