RELIGIÓ
Cultura06/01/2020

Què se n’ha fet del Pare Jony, estrella catalana del rock catòlic?

El ‘Sense ficció’ segueix el rastre de Joan Enric Reverté

Oriol Gracià
i Oriol Gracià

Amposta¿Com hauria canviat la història del rock i el reggae si Déu -el cristià i catòlic- hagués inspirat gent com Guns N’Roses, U2, Bob Marley, els Ramones, Led Zeppelin o Metallica? És difícil saber-ho. Però una resposta aproximada es pot trobar en els discos del capellà ampostí Joan Enric Reverté. Ja fa quinze anys que va publicar el treball Provocando la paz, amb el qual va fer gires per Catalunya i Espanya, però també per països com Itàlia, Alemanya, França, Colòmbia, l’Uruguai i Xile. Alguns dels concerts van ser multitudinaris. Entrava a l’escenari damunt d’una moto -un model similar a les Harley Davidson-, com una veritable estrella del rock, entre crits del públic i onejant un estendard. D’altres vegades, les seves intervencions eren més recollides, però igualment impactants. La missa after hours que es va celebrar l’any 2010 a la catedral de Tortosa per commemorar el centenari de la constitució de la Cort d’Honor de la Verge de la Cinta, patrona de la ciutat, va omplir la Seu de gom a gom. Així, amb el nom artístic de Pare Jony, va aportar un discurs transformador i rupturista a l’Església, però des del principi va estar en el punt de mira de l’ortodòxia.

Què en queda, avui, d’aquell projecte musical? Joan Enric Reverté ja fa uns anys que no porta els cabells llargs, ni va vestit de negre, amb els texans ajustats i les botes fosques, que li donaven l’aspecte rebel. Tampoc llueix clergyman al coll de la camisa, que l’identificava com a sacerdot. I és que els atacs personals i les dificultats per tirar endavant aquella iniciativa de conscienciació social i catòlica a través del rock van fer que es replantegés la vida.

Cargando
No hay anuncios

“He fet un gir a la vida, però en l’essencial encara conservo bastantes coses del Pare Jony. Intento fer el bé i treballo per ajudar els altres, especialment els més desafavorits. Encara que no oficio misses, una part d’aquell esperit rebel continua present en el meu compromís social i humanitari”, diu. De fet, el projecte musical i la repercussió mediàtica que va generar van fer possible el naixement de l’ONG Provocant la Pau, que continua ben viva. Deslligat dels vincles pastorals amb la jerarquia, ara es dedica en exclusiva a la cooperació internacional. Primer als camps de refugiats del nord de Grècia, i ara, des de fa quatre anys, a Exàrkhia, un barri popular d’Atenes on des del 2016 s’han instal·lat milers de refugiats en cases ocupades. “Hi viuen algunes de les 70.000 persones que els últims cinc anys han intentat travessar Grècia fugint de les guerres a la recerca de l’estabilitat que es dibuixava en el seu somni europeu”, comenta.

En aquest context, fa gairebé dos anys que Joan Enric Reverté va llogar tot un bloc de pisos per acollir les dones refugiades: “Són les oblidades d’entre els oblidats. Acollim embarassades, nens i lactants que estan en situació de màxima vulnerabilitat, però també dones amenaçades de mort per la família o que han perdut el marit mentre intentaven travessar el Mediterrani”. A l’edifici hi viuen una desena de nens -que el criden amb el nom de Mr. Joan-, catorze nadons i una quarantena d’adults.

Cargando
No hay anuncios

Fins fa unes setmanes ha estat al capdavant del projecte, amb el suport de mitja dotzena de voluntaris internacionals que de manera intermitent l’han ajudat a coordinar les feines d’avituallament, a oferir suport legal a les refugiades o a organitzar tallers, classes d’anglès o activitats lúdiques per als nens. La feina no ha sigut gens fàcil per les extorsions constants dels que rebutgen la presència de refugiats, pels problemes de finançament i les dificultats burocràtiques. La situació, a més, va fer un gir l’estiu passat quan el flamant primer ministre grec Kyriakos Mitsotakis, del partit conservador Nova Democràcia, va anunciar amb gran pompa que netejaria Exàrkhia dels “il·legals” que viuen en una quarantena d’edificis ocupats. Un procés que ja ha començat, que té en alerta tot el barri i que ha desencadenat un període de reflexió per repensar el seu projecte a Atenes.

Aquesta nit, a les 21.55 h, la figura de Joan Enric Reverté -rica i plena de matisos- serà l’eix vertebrador del documental J. Pau, Jesús & Rock’n’Roll, un treball dirigit pel tàndem format pel realitzador ampostí Santi Valldepérez i el tortosí Guillermo Barberà que es podrà veure en el programa Sense ficció, de TV3.