Papers de Salamanca

Ferran Mascarell : "No podrem celebrar res fins que el darrer paper de Salamanca no sigui entregat als seus legítims propietaris"

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, es compromet a retornar la resta de documents confiscats abans que acabi l'any

Sílvia Marimon
25/07/2011
2 min

Sant Cugat del VallèsL'escenificació del retorn de la segona entrega de documents decomissats pel franquisme a entitats, partits polítics i particulars, que ha tingut lloc aquesta tarda a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ha estat polèmica. Mig centenar de persones de la Comissió de la Dignitat esperaven amb estelades i crits de "Menys fotos i més papers" a la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, i a la ministra de Defensa, Carme Chacón. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha volgut deixar clar que no hi haurà res a celebrar fins que que "el darrer paper de Salamanca no sigui entregat als seus legítims propietaris". Mascarell ha estat força crític amb la política cultural del govern espanyol i amb la lentitud en què s'han retornat els documents robats: "Alguna cosa no ha respirat bé en aquest model cultural que ha construït Espanya". En opinió del conseller de Cultura, que ha aprofitat la presència de Sinde per criticar la decisió dels socialistes de recórrer la llei de l'aranès, al govern espanyol "li costa reconèixer la pluralitat nacional i lingüística"."Si l'Estat no accepta aquest estat plurinacional", ha continuat el conseller "sempre hi haurà greuges i desconfiances que cap de nosaltres desitgem".

La ministra de Cultura s'ha compromès a retornar la resta de documents abans que acabi l'any. El proper setembre el govern espanyol i la Generalitat es reuniran per decidir quins són aquests documents, perquè hi ha un cert desacord entre el ministeri i la conselleria: "Tinc la impressió que parlem de coses diferents, per tant primer hem de saber si estem parlant del mateix", ha dit el conseller. La ministra de cultura ha assegurat que amb l'entrega avui d'una partida de 365 caixes, que inclou documentació confiscada entre 1938 i 1939 a sindicats, partits polítics i particulars, com el dirigent de la Lliga Regionalista Francesc Cambó, s'està "culminant un acte de justícia" i "acabant amb un estat d'excepció".

stats