Teatre
Cultura 12/05/2022

La pandèmia acaba amb les bombolles de Pep Bou

La companyia va fer concurs de creditors l'estiu passat i no preveu aixecar més espectacles

i
Laura Serra
2 min
Pep Bou quan presentava 'Bombollavà' el 2013

BarcelonaLa companyia de Pep Bou, una referència internacional pionera en l'art de les bombolles, ha abaixat la persiana. La pandèmia va obligar-los a fer una aturada en sec a partir del març del 2020, quan tenien l'agenda carregada, amb una gira per Colòmbia i l'Equador i un espectacle funcionant a Port Aventura (Bubblebou). "Era un any fantàstic, havíem d'anar per tot arreu, fins a la Xina", recorda l'artista. Davant la impossibilitat d'actuar, els nou treballadors de la companyia de les Franqueses del Vallès van acabar a l'atur i, amb l'allargament de les restriccions, es va fer un concurs de creditors el juliol del 2021, cosa que posa punt final a 40 anys de trajectòria. "Ha sigut un cop molt dur i difícil d'assumir que tot se'n vagi en orris –diu Pep Bou–. Hem fet esforços amb crèdits ICO, però arriba un moment que si no va endavant no podem continuar, almenys de la manera que ho fèiem". L'última actuació va ser al desembre al SAT! Sant Andreu Teatre de Barcelona.

Pep Bou en un espectacle de bombolles.

Bou es planteja poder seguir creant a petita escala, però no té la infraestructura ni l'energia –als seus 71 anys– per tornar a "arrencar de nou". El que li preocupa ara és que no desaparegui el seu llegat creatiu. "Però caldria acompanyament institucional, i el nostre gremi estem deixats de la mà de déu", es queixa. El seu somni seria crear un Espai Bombolla on poder traspassar els seus coneixements, que molts han intentat imitar. "Jo sempre els he ajudat", diu. Revelant la fórmula màgica del sabó? "No és estrictament el més important. Ho és tenir un llenguatge, fer-ho bonic, no frivolitzar-ho i sobretot tenir recursos si les bombolles no funcionen com havies pensat per condicions com el vent o la humitat. És molt complicat", explica. En els últims anys estaven girant amb fins a 100 bolos per any, sobretot a França, els països escandinaus, l'Amèrica Llatina i la Xina. Tenien en cartera l'espectacle Experiències, que protagonitzava ell i un pianista, i Bloop!, Clinc! i Bubblebou, que ell havia dirigit i en què actuaven altres actors formats a la companyia. La seva idea era fer el traspàs de la companyia al seu equip, però amb l'aturada ja han buscat alternatives per seguir treballant.

Pep Bou (Granollers, 1951) va començar la seva carrera a finals dels anys 70 dins la tropa de mims d'aquella època. El 1982 va debutar en solitari a la Fira Tàrrega i va sorprendre tothom amb un espectacle de bombolles, mim, arts visuals i arquitectura efímera. Fins i tot Joan Brossa, que era entre el públic, el va animar a continuar. "Em va venir a abraçar i em va dir: «Tens al teu abast la imatge poètica per excel·lència»". Els seus espectacles més coneguts van ser l'inicial Bufaplanetes i després Rebufaplanetes, les conferències científiques amb Jorge Wagensberg, com Bereshit, i espectacles teatrals i musicals com Bombollavà, creat amb Lluís Pasqual al Lliure el 2013.

stats