Pablo Hasél es tanca al rectorat de la Universitat de Lleida per evitar l'empresonament

"Hauran de venir a rebentar la universitat per detenir-me i empresonar-me", diu el raper

Pablo Hasél vols encadenar-se a la porta de la Universitat de Lleida
4 min

BarcelonaEl raper Pablo Hasél s'ha tancat, juntament amb diverses persones, al rectorat de la Universitat de Lleida per evitar el seu empresonament. "Estic tancat, amb bastants solidaris, a la Universitat de Lleida. Hauran de venir a rebentar-la per detenir-me i empresonar-me", ha dit el raper a través de Twitter. Divendres se li va acabar el termini per ingressar voluntàriament a un centre penitenciari, després que l'Audiència Nacional l'hagi condemnat a nou mesos de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. El raper i la resta de joves que l'acompanyen al rectorat no en sortiran, diuen, fins que la policia els desallotgi.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat aquest dilluns que s'ha assabentat de la situació a la Universitat de Lleida fa poques hores i que encara no s'ha decidit quina ha de ser l'actuació dels Mossos d'Esquadra. "Seria una manca de responsabilitat per part meva donar una resposta sense saber quina és la situació concreta i quina ha de ser la nostra actuació. Quan tingui clar el que està succeint, i si tenim o no ordre judicial -que ho desconec-, llavors direm el que s’ha de fer. No donaré una resposta en què no tinguem clar quin ha de ser el dispositiu i l’operatiu, ho hem de parlar tots plegats", ha precisat Sàmper.

La UdL demana "una resolució ràpida" del conflicte

El Consell de Direcció de la Universitat de Lleida (UdL) ha expressat el seu suport a la llibertat d'expressió "com a universitaris i com a ciutadans" davant l'acció de Hasél, però ha exigit al grup organitzador de la protesta que es garanteixin els drets dels estudiants i del personal de la UdL, com també la integritat de la institució. La universitat emplaça els organitzadors de la tancada a dialogar per una resolució "ràpida" del conflicte i precisa que aquest "ni s'ha originat a la UdL ni la UdL té cap atribució legal per resoldre'l".

El centre rebutja que el personal i els estudiants hagin de veure "greument afectades" les seves activitats com a resultat de la tancada. "La lliure circulació i accés d'estudiants i treballadors als seus llocs d'estudi i de treball és un punt innegociable que caldrà compatibilitzar amb el també legítim dret de protesta", ha avisat la universitat. Així, per a la UdL el dret de protesta no pot resultar "de cap manera" en riscos personals ni patrimonials de la universitat i de la seva gent, per això ha demanat poder garantir els drets de la comunitat universitària.

Un grup de persones s'ha tancat amb Pablo Hasél al rectorat

"Hi ha hagut molta solidaritat, però encara no prou per frenar aquest greu atac contra les nostres llibertats. La gran importància de les nombroses manifestacions ha portat el govern espanyol a prometre que reformarà el Codi Penal, amb la qual cosa intenta desmobilitzar i frenar la solidaritat davant l'escàndol lògic que genera aquest nivell de repressió. Però sense més pressió als carrers, tot quedarà en fum", deia divendres Hasél en un comunicat. El raper també va difondre un nou tema dedicat "al mal anomenat govern progressista que ha perpetuat la repressió". A la cançó, Hasél torna a parlar dels Borbons i s'adreça a Felip VI: "Vuestra política asesina, combatimos, sois vosotros quienes enaltecéis terrorismos. Con terror queréis que no digan lo mismo, otros, la justicia os desquicia como a Leticia el bótox. Como piedras contra Vox sonará este rap, jódete, pide mi libertad hasta Joan Manel Serrat".

Canvi de criteri de la Fiscalia

La Fiscalia de l'Audiència Nacional s'ha oposat al recurs de súplica que havia presentat la defensa de Hasél per evitar el seu empresonament. Segons ha explicat la plataforma de suport al raper, el ministeri fiscal ha canviat de criteri respecte a l'informe inicial, on sol·licitava la suspensió de la pena de presó. La plataforma considera que no és cap casualitat aquest "canvi sobtat" a dia 11 de febrer i notificat un cop ja s'han celebrat les eleccions catalanes.

La defensa del raper va fer un últim intent per alliberar Hasél de la condemna de presó i va presentar el 4 de febrer un recurs de súplica al·legant la "gran alarma social" que ha generat la condemna. Pocs dies abans, més de 200 artistes havien signat un manifest en el qual reclamaven la seva llibertat, i el ministeri de Justícia va anunciar que es revisarien els delictes relacionats amb "excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió". En paral·lel, Unides Podem va registrar una proposició de llei al Congrés que proposa derogar els delictes al Codi Penal vinculats amb la llibertat d'expressió: des de l'enaltiment del terrorisme fins al delicte d'injúries a la Corona, passant per l'ultratge a les institucions i contra els sentiments religiosos i l'escarni públic.

La setmana passada Amnistia Internacional va qualificar l'empresonament de Pablo Hasél d'"injust i desproporcionat". L'ONG va demanar la reforma del Codi Penal perquè "alguns dels seus articles vulneren la llibertat d'expressió" i va considerar que "ningú hauria de ser processat penalment només per expressar-se a les xarxes socials o per cantar res que pugui ser desagradable o escandalós". 

stats