L'Audiència Nacional decreta l'ingrés a presó de Pablo Hasél
El tribunal li dona deu dies per presentar-se voluntàriament
L'Audiència Nacional ha decretat l'ingrés a presó del raper lleidatà Pablo Hasél (Pablo Rivadulla) després de condemnar-lo per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. El tribunal ha donat deu dies al músic per ingressar a la presó voluntàriament. "Al final no hi ha hagut prou solidaritat per aturar això que ens afecta a la majoria que no tenim garantida la llibertat d'expressió", ha lamentat Hasél a través de Twitter. El músic ha afegit: "M'empresonaran per explicar fets objectius, però mai em doblegaran".
Hasél va ser condemnat a dos anys de presó el 2014 per "enaltiment del terrorisme" per les lletres d'algunes de les seves cançons. L'Audiència Nacional va considerar aleshores que les lletres del raper "alaben les accions i membres" de grups terroristes com els GRAPO o ETA, a més de "justificar la seva existència". Quatre anys després, el 2018, el mateix tribunal va jutjar-lo per segona vegada també per enaltiment del terrorisme. Aleshores l'Audiència Nacional va considerar delictiu el contingut de 64 tuits i el vídeo de la cançó Juan Carlos el Bobón que Hasél va pujar a YouTube. En aquell nou judici l'Audiència Nacional va sentenciar-lo a dos anys i un dia de presó, a més d’una multa de 24.300 euros, per “enaltiment del terrorisme, amb l’agreujant de reincidència”, per “injúries i calúmnies contra la Corona i utilització de la imatge del rei” i per “injúries i calúmnies contra les institucions de l’Estat”. El 2019, l'Audiència Nacional va decidir deixar en suspens la primera condemna del 2014.
El Tribunal Suprem referma la condemna
La defensa de Hasél va portar la segona condemna al Tribunal Suprem, que el juny de l'any passat va confirmar la sentència de nou mesos i un dia de presó per enaltiment del terrorisme i reincidència. Els jutges van rebutjar l'argument de la defensa, basat en el dret a la llibertat d'expressió, al·legant que "es tracta d'una cosa tan senzilla com perseguir l'exaltació dels mètodes terroristes, radicalment il·legítims des de qualsevol perspectiva constitucional". Sobre els missatges de Hasél que fan referència al rei, el Suprem va considerar que "excedeixen el dret a la llibertat d'expressió o opinió" i "traspassen la línia que separa les expressions que poden ferir o importunar".
Precisament avui, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha subratllat que la doctrina d'Estrasburg sobre aquesta mena de delictes és "clara": "Un personatge públic ha de poder rebre un marge més ampli de crítiques", ha dit el president de l'alt tribunal, Robert Spano, quan li han preguntat per les condemnes contra artistes a Espanya per difamar o insultar el rei.
Després de conèixer la resolució del Suprem, Hasél va dir que descartava exiliar-se si el jutge ordenava l'ingrés a presó perquè no es penedeix d'haver "denunciat i combatut injustícies". El raper també va dir que no es presentaria voluntàriament per ingressar a presó. "L'Estat em vol castigar de manera exemplar per tants anys de lluita des de la música i els carrers", va afirmar Hasél, que va afegir que la presó "és un altre front de lluita" i que des d'allà les seves aportacions "poden sortir-li més cares a l'Estat que des de l'exili".