Podem demana l'indult per a Hasél: totes les reaccions contra l'empresonament del raper

L'allau de solidaritat de polítics, artistes i institucions es concreta amb desenes de manifestacions convocades a tot Catalunya

Pablo Hásel a la Universitat de Lleida abans de ser detingut.
16/02/2021
5 min

BarcelonaNo havia passat ni mitja hora des de la detenció de Pablo Hasél i el seu nom ja era tendència a Twitter. El raper, que ha estat detingut aquest matí pels Mossos d'Esquadra, s'ha convertit ràpidament en trending topic amb una munió de missatges demanant-ne l'alliberament i en defensa de la llibertat d'expressió.

La Plataforma Llibertat Pablo Hasél ha destacat el ressò mediàtic "sense precedents" que ha tingut la detenció del raper, després d'haver estat tancat durant gairebé tot un dia a l'edifici del rectorat de la Universitat de Lleida. Un dels seus membres, David Martín, creu que aquesta imatge "ha fet mal a l'Estat" i que aquest ha comès "un error molt greu" perquè s'ha generat "l'efecte contrari al que pretenien" entre la població, que ara participarà en les múltiples manifestacions convocades per denunciar els fets. També ha destacat el ressò internacional que ha tingut el cas. Tot i això, Brussel·les ha rebutjat valorar la detenció. "És un afer de la justícia espanyola", ha dit el portaveu de Justícia de la Comissió Europea, Christian Wigand, quan li han preguntat per la implicació que podria tenir en la llibertat d'expressió dels artistes a Espanya. L'executiu europeu "no comenta procediments judicials dels estats membres", ha dit.

Suport entre els polítics

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reaccionat aquest dimarts a l'empresonament del raper Hasél considerant que l'Estat "reprimeix" tothom qui diu el que "no li agrada sentir". Ha denunciat que Espanya és l'estat que "més persegueix els artistes". L'expresident Quim Torra també ha expressat la solidaritat al músic, com la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que ha denunciat totes les sentències condemnatòries contra artistes. El vicepresident i presidenciable, Pere Aragonès, ha afirmat que "el Codi Penal és absolutament anacrònic, perquè persegueix la llibertat d'expressió i protegeix la Corona més que els ciutadans". En una entrevista a TV3, ha apuntat que això els enforteix en les seves "conviccions republicanes i en la necessitat de girar full a un estat espanyol que encara manté com a delicte cantar cançons". El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha dit a Catalunya Ràdio que "la detenció de Pablo Hasél és una prova més de la intolerància que s'ha anat apoderant dels organismes judicials i de bona part dels polítics espanyols". Raül Romeva ha denunciat "l'Estat com a gàbia". I Carles Riera (CUP) ha animat a sortir als carrers per "defensar els drets i llibertats democràtiques".

Les reaccions també han arribat des de Madrid. Des de les files de Més País al Congrés, Íñigo Errejón ha afirmat que el govern espanyol ja està "trigant a concedir l'indult" a Hasél. "Hem vist tuits de ministres. Menys tuits i més indults", ha dit en roda de premsa des de la cambra baixa, en què ha destacat que Espanya és el país que té més artistes tancats a la presó pel contingut de les seves cançons i per haver expressat l'opinió. Errejón ha denunciat la "doble vara de mesurar" que hi ha a l'estat espanyol, segons el seu criteri, després que diumenge unes 200 persones celebressin una manifestació neonazi contra la comunitat jueva.

Errejón feia referència al missatge del ministre Alberto Garzón, però també a Podem i Pablo Iglesias, que també s'hi han pronunciat. Hores després Podem ha anunciat que demanaria l'indult per a Hasél i ha entrat al Congrés la petició de la reforma del Codi Penal. La ministra Carmen Calvo s'ha limitat a dir que "el govern no es pronuncia sobre decisions judicials" però que "treballa per revisar els delictes que poden atemptar contra la llibertat d'expressió". Calvo ha afegit que "en el paraigua de l'art cal una forquilla de comprensió i tolerància madura".

Valtònyc i altres artistes, indignats

També hi ha hagut centenars de reaccions de persones de la cultura. No en va, Pablo Hasél és el primer músic que entra a la presó després de la dictadura per les lletres de les seves cançons. Per al dibuixant Manel Fontdevila, que també va patir censura des de les pàgines d'El Jueves, "que Hasél vagi a la presó per dir coses és una barbaritat": "I no ha dit que s'hagi de matar ningú, només ha fet metàfores pujades de to. Hasél és un artista, no un polític. No té càrrecs de poder, no té capacitat per fer lleis. No és el mateix que una cosa la digui Quim Torra que un cantant. Tot plegat és un despropòsit que, igual que va passar amb la condemna d'El Jueves, és la seva manera d'intentar que la gent no digui coses institucionalment no acceptables", ha afirmat a l'ARA.

Un altre músic que ha estat jutjat per les seves cançons, el raper mallorquí Valtònyc, que es va exiliar per evitar la presó, ha afirmat: "Podria ser jo si no hagués marxat a l'exili". Ha lamentat que "s'empresonin artistes en una democràcia europea": "Espanya és la vergonya del món i a Josep Borrell se li gira feina". Valtònyc s'ha mostrat escèptic sobre la promesa de reforma per evitar casos com el seu o el de Hasél: "No crec que sigui res més que un intent per rentar-se la cara abans de les eleccions, espero que no se n'oblidin ara". Si tira endavant, Valtònyc demanarà una revisió de la seva condemna a tres anys i mig de presó per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces. Actualment afronta una euroordre a Bèlgica per aquest cas.

Crida d'institucions per la llibertat d'expressió

Arran de la detenció i l’empresonament de Pablo Hasél, institucions culturals com el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Teatre Nacional de Catalunya, L'Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana han fet una crida: "Refermem i reiterem el compromís a favor de la llibertat d’expressió i el respecte dels drets fonamentals dels creadors i creadores". En un comunicat conjunt, també donen suport a" les persones a qui se’ls vulneri aquest dret" i recorden "el valor transgressor innat de la cultura". "Per això, fem nostres les paraules 'Sense llibertat d’expressió, no hi ha democràcia', que l’any 1978 Fabià Puigserver va pintar en un cartell de tots conegut, i que tenen avui més sentit que mai". També el rector de la Universitat de Barcelona s'ha posicionat.

El món de l'art dona suport a Hasél i tots els represaliats

També han fet un comunicat conjunt en defensa de Hasél els responsables de diversos museus barcelonins: Ferran Barenblit (Macba), Judit Carrera, (CCCB), Marko Daniel, (Fundació Joan Miró), Emmanuel Guigon (Museu Picasso), Pepe Serra (MNAC) i des de la Fundació Antoni Tàpies reiteren el seu "compromís a favor de la llibertat d’expressió i del respecte pels drets fonamentals dels creadors i creadores". "La llibertat d’expressió és un dret fonamental i, com a tal, un pilar bàsic dels sistemes democràtics i dels estats de dret. I, per tant, la seva vulneració és intolerable i ha de ser denunciada sempre", subratllen, i donen suport a Hasél i "totes les persones represaliades per exercir el dret inalienable a la llibertat d’expressió, que no pot ser restringit amb cap excusa".

Convocades concentracions en protesta per la detenció

Arran de la detenció de Pablo Hasél, aquesta tarda s'han convocat manifestacions en protesta pel seu empresonament. De moment n'hi ha 55 a tot el país. La manifestació de Barcelona començarà a les set del vespre a la plaça Lesseps. A Lleida la manifestació també serà a les set i sortirà de la plaça de la Catedral. A Vic s'ha convocat a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Major. A Girona la convocatòria és a les set a la plaça Primer d'Octubre. A la mateixa hora també hi haurà concentracions a Tarragona (a l'estàtua dels Despullats), a Sabadell (plaça Sant Roc), a Sant Cugat (plaça Lluís Millet), a Reus (plaça Mercadal), a Tortosa (plaça Barcelona) i a la Seu d'Urgell (plaça dels Oms).

stats