'Pa negre' eclipsa la nit dels Gaudí
La pel·lícula de Villaronga s'endú 13 guardons, incloent els de millor pel·lícula i millor director
BarcelonaEntregar un premi cinematogràfic no sempre és una tasca senzilla. Les sales d'exhibició estrenen cada setmana un grapat de pel·lícules i, al llarg de l'any, el nombre de cintes és tan alt que difícilment se'n pot triar una de sola. Però no ha estat el cas de la tercera edició dels premis Gaudí. Tot i que competien grans títols com Herois, Elisa K oLa mosquitera, l'Acadèmia de Cinema Català no ha tingut cap problema a col·locar la corona a la proposta d'Agustí Villaronga Pa negre, adaptació de la novel·la d'Emili Teixidor, produïda per Massa d'Or. La cerimònia de lliurament dels trofeus s'ha celebrat a l'Artèria Paral·lel, en un acte de disseny que els responsables definien com high tech; tot i la modernitat, la tradició ens diu que una gala no seria res sense el seu mestre de cerimònies: la veu i el rostre d'aquest any han estat de l'actor Quim Masferrer.
L'equip de Villaronga arrasa
Si bé és cert que Villaronga havia optat ja a d'altres premis importants –l'any 1989 va guanyar un Goya pel guió de El niño de la luna– encara se'n fa creus, del reconeixement que ha tingut el seu film. “Aquesta pel·lícula m'ha donat una gran alegria”, declarava Villaronga. “No era una obra pensada per agradar al gran públic, però resulta que tant els espectadors com la crítica l'han acceptada molt bé.” I la nit dels Gaudí ha estat un nou esclat d'èxit. Pa negre ha guanyat en 13 de les 15 categories en què competia, incloent-hi, esclar, el guardó més important: el de millor pel·lícula en llengua catalana, al qual també aspiraven Herois, Elisa K i La mosquitera. Agustí Villaronga també ha pujat a recollir el Gaudí al millor guió i al millor director.
Són pocs els trossos de pastís que l'estrella de la nit ha repartit entre els seus companys. La cua d'actors de Pa negre també ha celebrat un grapat de noves. Nora Navas, que ja s'havia endut la Concha de Plata del Festival de Cinema de Sant Sebastià, ha estat premiada en la categoria de millor protagonista femenina. Marina Comas i Roger Casamajor han sortit airosos amb els dos guardons per als actors secundaris. El repartiment de Pa negre ha fet un lloc a La mosquitera quan Eduard Fernández ha guanyat el Gaudí al millor actor masculí; tot i que la concessió és relativa, perquè, curiosament, Fernández també forma part del càsting de Pa negre.
La pel·lícula estrella ha estat cridada a l'escenari per set mèrits més: la direcció de producció d'Àlex Castellón; la fotografia d'Antonio Riestra; el so de Dani Fontrodona, Fernando Novillo i Ricard Casals; la música original de José Manuel Pagán; la direcció artística d'Ana Alvargonzález, el maquillatge i la perruqueria de Satur Merino i Alma Casal i, finalment, el vestuari de Mercè Paloma.
Els altres guardons
Al costat del gran astre, alguna guspira s'ha atrevit a treure el cap. Bicicleta, cullera, poma, de Carles Bosch, ha estat premiada amb el Gaudí al millor documental. Buried ha obtingut dos guardons: un per a la millor pel·lícula en llengua no catalana i l'altre per al muntatge de Rodrigo Cortés. Com ja havia anunciat l'Acadèmia, Jordi Dauder ha recollit el premi honorífic per la seva trajectòria. La cinta blanca de Haneke ha estat considerada la millor pel·lícula estrangera; Quatre estacions, la millor pel·lícula de televisió; i Els caps de drap al país on sempre brilla el sol, millor pel·lícula d'animació.José María Aragonés ha guanyat el Gaudí per als millors efectes especials amb la feina que va fer a Viatge màgic a Àfrica. I, per últim, però no per això menys important, Marc Riba i Anna Solanas s'han endut un guardó pel seu curtmetratge Les bessones del carrer de Ponent. Tots ells brinden, a hores d'ara, al voltant de Villaronga i el seu gran equip, que tenen la benedicció de l'Acadèmia per a la propera fase del recorregut: els Goya.