L'OSV porta la 'Novena' en català al Palau de la Música

Beethoven és un dels eixos de la nova temporada 'Simfònics' de l'orquestra vallesana

L'Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música
Valèria Gaillard
18/09/2019
2 min

Barcelona"Fer feliços aquells que t’envolten. No hi ha res millor, ni tampoc més admirable", deia Beethoven. L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) s’amara d’aquest esperit altruista en la 24a temporada dels Simfònics al Palau de la Música. El mestre de Bonn en serà un dels protagonistes indiscutibles en el 250è aniversari del seu naixement amb una curiositat: l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau cantaran en català l'’Himne de l’alegria' inclòs en la 'Novena' recuperant la traducció que en va fer Joan Maragall . "Es va fer al Palau el 1900 quan Schönberg vivia a Barcelona i era el primer cop que es podia sentir la 'Novena' a l’Estat", ha explicat aquest dimecres Xavier Puig, el titular de l’OSV, en la presentació de la temporada. Si la 'Novena' servirà per cloure la temporada el 30 de maig del 2020, la “poc programada” i "il·lustrada" –en paraules de Joan Oller, director del Palau– 'Cantata per la mort de Josep II' servirà per inaugurar-la el 21 de setembre del 2019 juntament amb la 'Simfonia núm. 5' i l’'Obertura Egmont'.

Una música per reflectir la luxúria

La temporada inclou tretze concerts d’allò més variats i sorprenents, com ara 'Els 7 pecats capitals amb Ramon Gener', un concert que dirigirà Puig el 18 de gener del 2020. “Farem un viatge per diferents temes que plasmen la luxúria o l’odi, i al final, com en 'Els contes de Canterbury', el públic triarà quin li ha agradat més”, ha comentat el presentador i divulgador musical. Dàmaris Gelabert és un altre dels esquers del cartell, amb el concert 'És l’hora de l’orquestra' (14 de desembre), que reivindica l'estimulació musical entre els més petits, sense oblidar el 'Tribut a John Williams' (16 de novembre), amb la veu de l’actor de doblatge Salvador Vidal (doblador de Harrison Ford, Richard Gere i Mel Gibson, entre d'altres) i la direcció de Rubén Gimeno, o la poc coneguda 'Mont Juic, suite de danses catalanes', l'homenatge de Britten a Catalunya (5 d'octubre). Mozart, Dvorák, Verdi o la formació Vespres d’Arnadí, amb Xavier Sabata i Núria Rial, són altres de les propostes d’una temporada que es vol eclèctica però també innovadora. “L’OSV és una és una orquestra privada integrada per músics compromesos amb el projecte social i col·lectiu”, ha recordat Xavier Puig. El director, que porta un any al capdavant de la formació, ha explicat que aquest estiu van cobrir tres places d'instrumentistes (dos violins i una viola solista) i que ara volen "assentar les llavors de la Simfònica del futur".

Ramon Gener durant la presentació avui amb el periodista Albert Beorlegui

Beethoven 250: el nou projecte social de l'OSV

Com a novetat, enguany l'OSV engega un projecte social en col·laboració amb la Unitat d'Otorrinolaringologia, el Centre de Trasplantaments Coclears de l'Hospital de Sant Joan de Déu i la Federació Catalana de Persones Sordes. Durant tota la temporada es treballarà amb la Jove Orquestra Graeme Clark, integrada per dotze joves que van néixer amb sordesa greu o profunda, i que gràcies a l'implant coclear han recuperat l'audició. La seva feina es podrà veure en l'últim concert de la temporada –la 'Novena' de Beethoven–, en què els joves músics tocaran al costat de l'OSV i els cors de l'Orfeó en l''Himne de l'alegria'.

stats