Els Oscars s'agenollen davant d''El discurs del rei'
'El discurs del rei' ha estat la clara vencedora dels Oscars, en endur-se els premis a millor pel·lícula, director (Tom Hooper), actor principal (Colin Firth) i guió original
BarcelonaLa gala dels Oscars ha acabat amb la proclamació d'El discurs del rei com a clara vencedora. S'ha alçat amb quatre premis, tots ells considerats majors. En concret, a banda de millor pel·lícula, ha recollit també les estatuetes de millor director (Tom Hooper), actor principal (Colin Firth) i guió original (David Seidler). S'ha imposat, doncs, una cinta britànica i amb relatiu poc pressupost (comparada amb algunes de les seves competidores), molt teatral i que basava bona part de la seva força en la paraula dita (i tartamudejada, ja que la història explica precisament els problemes del futur rei d'Anglaterra per superar els seus problemes de dicció).
Natalie Portman ha estat una altra de les protagonistes de la nit, en guanyar el premi a millor actriu per la seva interpretació d'una ballarina amb brots psicòtics a El cisne negro, el thriller psicològic de Darren Aronofsky que marxa a casa només amb aquesta estatueta.
Com és tradicional, el premi a actriu secundària ha estat un dels primers a saber-se. L’ha guanyat Melissa Leo, la gran favorita, pel seu paper de mare possessiva i no precisament equilibrada a El luchador. El seu guardó li arriba després d'una certa polèmica, ja que l'Acadèmia no va rebre gaire bé que l'actriu promocionés la seva candidatura. L'actriu va haver de posar fre a l'afer i va acabar declarant que s'havia prestat a fer els anuncis instada per la productora.
En la categoria de millor actor de repartiment, Christian Bale ha estat el guanyador pel seu paper de boxador retirat que entrena el seu germà i que està completament destrossat pel crack, també a El luchador. El paper requeria a més un rellevant treball físic i Bale va haver de perdre molt de pes per encarnar aquest personatge que s'ha convertit ja en clàssic dins de la galeria de perdedors del cinema.
També s'ha lliurat ja el premi a millor pel·lícula estrangera, que ha anat a parar a In a better world, una producció danesa que arribava amb l'aval d'haver guanyat el Globus d'Or en la mateixa categoria. La producció Biutiful, rodada a Barcelona, era una de les candidates.
La gala ha apostat enguany per deixar els còmics de banda –Ricky Gervais haurà d’esperar– i ha apostat pels guapos oficials James Franco i Anne Hathaway per fer els honors. Sí que s'ha mantingut la tradicional paròdia en què els actors s'infiltren a les pel·lícules nominades, però clarament l'Acadèmia ha apostat per un humor blanquíssim en els parlaments d'obertura de la parella presentadora. L'únic dard ressenyable ha estat, un cop més, per a Charlie Sheen: en un moment que James Franco anava transvestit grollerament ha assegurat que havia rebut un SMS de l'actor. Un altre dels gags destacats ha estat quan Hathaway ha demostrat tenir una veu poderosa en un número musical irònic dedicat a Hugh Jackman (amb qui havia cantat en una gala anterior). En general, però, tant els comentaristes dels mitjans com l'ebullició a les xarxes socials han estat crítics amb els dos presentadors.
La resta de premis de la nit ha estat per:
- Curt d'animació: The lost thing
- Llargmetratge d'animació: Toy Story 3
- Guió original: David Seidler, per El discurs del rei
- Guió adaptat: Aaron Sorkin, per La xarxa social
- Fotografia: Origen
- Direcció d'art: Alícia al país de les meravelles
- Banda sonora: Trent Reznor, per La xarxa social
- Mescla de so: Origen
- Muntatge de so: Origen
- Maquillatge: The wolfman
- Vestuari: Alícia al país de les meravelles
- Curt documental: Strangers no more
- Curt de ficció: God of love
- Llargmetratge documental: The inside job
- Efectes especials: Origen
- Muntatge: La xarxa social
- Millor cançó: Randy Newman, pel tema We belong together (Toy Story 3)